Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Чия собственост е Руската църква и от кого зависи назначаването на нови свещеници там?

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
19:38, 24.09.2023
Чете се за: 11:17 мин.
У нас
Слушай новината

Протест пред руската църква блокира бул. "Цар Освободител" днес по обяд. Събралите се настояха за отваряне на храма, който не работи от три дни, след като свещенослужителите му бяха уличени в шпионаж и експулсирани.

Реакции след експулсирането на трима свещеници заради шпионаж в полза на Русия

Според богослови собствеността на Руската църква е на българската държава и едностранното ѝ затваряне от страна на руското посолство противоречи на българското законодателство.

В четвъртък заради шпионаж в полза на Русия бяха експулсирани предстоятелят на руската църква Св. Николай Мирликийски - архимандрит Васиан и още двама служители на храма. От доклад на ДАНС стана ясно, че те са заплаха за националната ни сигурност.

Затвориха Руската църква - гневни реакции от Москва

В петък Руската църква в София беше затворена, а днес на протест пред храма се събраха миряни, свещеници и политици от "Възраждане". Със свещи в ръка вярващите се помолиха "Свети Николай" да бъде отворена, оставиха цветя и молитви. Стигна се и до затварянето за повече от час на бул. "Цар Освободител".

Напрежение пред Руската църква, затвориха бул. "Цар Освободител"

Междувременно от Светия Синод разпространиха първа позиция, в която се разграничават от двата коментара на Видинския и Русенския митрополит и посочват, че казусът с Руската църква ще бъде разгледан на следващо заседание. Имаше и политически коментари.

Храмът "Свети Николай Мирликийски Чудотворец", по-известен като Руската църква, има неясен статут от гледна точка на църковните канони, смятат богослови. И дават пример с българската църква в Москва, която е изцяло под юрисдикцията на Руската православна църква.

"Двете подвория - това на руската църква в София, и това на българската църква в Москва, са под една много съмнителна от канонична гледна точка двойна юрисдикция. На литургия се споменават двамата патриарси - и на Русия, и на България. Интересно е, че и в София, и в Москва на първо място се споменава руският патриарх. Според Имотния регистър, който е официален документ, не е ясно каква е собствеността на храма-подворие в София, защото там отсъства информация.", каза проф. Калин Янакиев, философ и богослов.

"Една лоша проява от страна на руската държавна власт със съучастието на Руската православна църква, една хибридна, нека да го кажем направо, една хибридна атака, война срещу българската държава", коментира проф. Дилян Николчев, богослов.

Единствено предстоятелят на т.нар. български храм в Москва "Успение Богородично" е български свещеник.

"В условията изрично се подчертава, че тази църква се обслужва само от руски клирици. Подобни паралели можем да направим и с Желязната църква "Свети Стефан" в Истанбул, въпреки че тя е построена изцяло с български средства, с народни пари", посочи богословът проф. Николчев.

В позиция на Руското посолство от събота се посочва, че всички вярващи, които скърбят за затварянето на почитания от тях храм, трябва да отправят въпросите си към българската страна.

"Двойна юрисдикция означава, че този храм може да бъде затворен с общо съгласие на българския и руския патриарх, но в никакъв случай не с нареждане на г-жа Митрофанова. Руският храм подворие в София беше затворен по нареждане на посланика на Русия в България, което е абсоютно самоуправство. Самата г-жа Митрофанова, в същия ден, в който заключи храма, заяви, че църквата е отделена от държавата и в следващия момент извърши нещо скандално неканонично и незаконно, защото ако църквата е отделена от държавата, посланикът на една държава в нашата държава няма право да затваря този храм", каза проф. Калин Янакиев.

Богословите твърдят, и че с експулсирането на тримата свещеници не се възпрепятства работата на храма.

"Това е лъжа. Тъй като към Руският храм подворие в София освен тримата експулсирани се води и един, може би двама български свещеници", обясни проф. Янакиев.

Вчера вечерта пък Русенският митрополит Наум посочи, че през последните години по неясни причини са били гонени българските свещеници от храма.

Софийският митрополит да се разпореди Руската църква да бъде отворена, призова митрополит Наум

"През последните години българските свещеници-ефимерии по неясни за нас причини бяха последователно отстранени от този храм, което принципно е абсурдно, поради обстоятелството че функциите му имат само и единствено представителен характер. И съответно, неговата материална собственост не може да бъде считана за руска, заради изброеното по-горе, както и БПЦ не може да претендира, че храмът-подворие в Москва, е българска собственост, тъй като характерът на двете подвория е реципрочен. Считаме, че заключването на храм „Св. Николай” от странични лица е недопустимо, като следва Софийският митрополит веднага да се разпореди той да бъде отворен, като се възстановят своевременно и богослуженията в него", заяви митрополитът.

Да се помолят храмът да бъде отворен дойдоха и много вярващи със свещи в ръка. Някои от тях оставяха листчета с молитви към погребания в него Свети Серафим пред заключените порти. Вярващите бяха посрещнат от двама души в расо, представящи се за свещеници и обещаващи им отново да влязат в храма.

"Ще дам ултиматум на нашите служби, които не са български служби, а американски служби, давам им срок от 24 часа да върнат - дали ще се тези свещеници или други руски свещеници, по най-бързия начин да бъдат върнати да отворят храма. В противен случай ние, българите, ще отворим храма и ще докараме руски свещеници. Те са наши духовни деца", каза иподякон Атанас Стефанов.

"Този иподякон ли е, какъв е, който ходи с расо, и носи кръст в лявата си ръка, какъвто има право да носи само ръкоположен свещеник, принадлежи ли към БПЦ или не? Ако не принадлежи, кога нашият Синод ще се разграничи от неговите хулигански действия и извършва невероятни канонични престъпления?", коментира проф. Калин Янакиев.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, заедно с депутатите си, призова държавата да не се меси в църквата и изрази съмнения в истинността на доклада на ДАНС, на база на който тримата служители на Руската църква бяха експулсирани.

"Аз не коментирам делата на Църквата. Аз коментирам намесата на държавата в Църквата. Ако БПЦ има такова становище, значи би следвало да го направи. Аз няма как да знам и за разлика от управляващите фашисти, които се месят в делата на Църквата, аз не се меся. Дошъл съм тук, защото съм възмутен, защото съм изключително погнусен от това, което направиха тези хора - те нанесоха позор на България.
Няма доклад на ДАНС! Вие видели ли сте го този доклад? Защо говорите глупости?", каза Костадинов.

"Нека Костадин Костадинов да бъде настоятелен и да поиска разсекретяване на класифицираната информация за експулсирането на тримата духовници. Може да стане по-лошо, ще му кажа аз на г-н Костадинов. Защото може да се окаже, че са замесени и разни българи в агентурната дейност на архимандрит Васиан. БНТ: Български свещеници ли? Не мога да кажа, но подозирам", посочи проф. Янакиев.

Позиция имаше и от депутата от ДПС Делян Пеевски, който обяви заключването му за недопустимо.

Пеевски: Руската църква да бъде отворена, ще осигурим необходимото за дейността на храма

"Като представители на светската власт ние можем само да предложим подкрепата си на Българската православна църква и нейните вярващи и затова още в понеделник ще предприемем необходимите законодателни промени, с които държавата да увеличи субсидията, така че да се осигури издръжката на храма. Останалото е в каноничните правомощия на Софийския митрополит, в чиято работа ние не можем да се месим, но сме уверени, че храмът ще бъде отворен за вярващите", заяви Пеевски.

След като няколко пъти, хванати за ръце, вярващите обиколиха храма с надежда да бъде отворен, те изразиха готовност да се съберат пак, ако църквата остане затворена.

Друг политически коментар от днес по темата е свързан с реакцията на службите: лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подкрепи критиките на Кирил Петков за работата на ДАНС. Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" вчера заяви, че "пак нашите служби са разбрали от чуждите кого да експулсират от страната". В отговор от ДАНС казаха, че е безотговорно политици и експерти да коментират службите, защото не разполагат с данните по разследванията. А Борисов днес напомни, че политиците могат да говорят, а естеството на работа на службите предполага да бъдат тихи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сребро и бронз за сабльорките ни на сателитния турнир за жени в София
Сребро и бронз за сабльорките ни на сателитния турнир за жени в София
Българските самбисти взеха 3 медала в първия ден от Световната купа
Българските самбисти взеха 3 медала в първия ден от Световната купа