НОВИНИ

Кой може да бъде следващият Сливенски митрополит? (ОБЗОР)

Мая Димитрова
от Мая Димитрова , Репортер: Иван Янев
21:22, 22.04.2024
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Светият синод определи епископите, между които ще бъде избран сливенски митрополит. Прави впечатление, че те вече не са 10, а само 6.

От списъка липсва името на епископ Йеротей, викарий на покойния митрополит Йоаникий. От Сливенската епархия настояваха именно той да бъде избран на поста. Местната свещеническа общност обмисля нови протести.

Втори опит за избор на Сливенски митрополит след кончината на Йоаникий. През февруари изборът на епископите Йеротей и Михаил на първи тур беше касиран. Имената и на двамата днес липсват от новия списък на Светия синод, както и тези на епископите Поликарп и Висарион, които бяха част от предишната изборна процедура. Така духовниците, между които ще се избира Сливенски митрополит останаха шестима.

"Велички епископ Сионий, знеполски епископ Арсений, мелнишки епископ Герасим, браницки епископ Пахомий, главиницки епископ Макарий и велбъждски епископ Исаак. Това е решението на Светия синод. Това е листата, която беше изработена днес за избираеми епископи", каза старозагорският митрополит Киприан.

Говорителят на синода митрополит Киприан отказа да даде информация дали по време на гласуването в Синода е имало гласове в полза на някой от изключените от списъка.

"Това са неща, които са вече на Светия синод, и нямам право да коментирам като говорител", допълни той.

Решението на синода да касира първия избор в началото на годината бе последвано от протести на свещеници и миряни. Тогава гладна стачка обяви сливенският свещеник отец Иван Янков. За БНТ днес той съобщи, че се обмисля нов протест.

"Нашият избор е потъпкан, а ако ти нямаш избор - защо да участваш в изборите. Отнеха ни дори формалната възможност да участваме в изборите. Защо трябва да участваме в тези избори? Те вървят към сценария Светият синод да налага следващия митрополит, да го налагат. Ние трябва ли да участваме в тази игра", попита риторично отец Иван Янков от Сливен.

Част от духовниците в Сливен обаче подкрепят решението на Светия синод.

"Когато фактите говорят, поповете и богословите трябва да мълчат, поради тази причина Йеротей не е включен в листата, защото Светият синод е запознат с доста неща и поради това е счел за необходимо да не го включва", отбеляза отец Евгений Янакиев - гр. Сливен.

От обявения днес списък с имена на 19 май Сливенската епархия ще избере двама, единият от които ще бъде посочен от Светия синод за нов сливенски митрополит.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов дълг от 200 млн. лв. емитира държавата - за какво ще се използват парите?
Нов дълг от 200 млн. лв. емитира държавата - за какво ще се използват парите?
Григор Димитров: Винаги съм гледал да вървя след целите си и да се боря до край
Григор Димитров: Винаги съм гледал да вървя след целите си и да се боря до край