НОВИНИ

Частен паркинг: Полицаи от столичното 4-то РУ спират без да плащат за зелена зона

В района има автомобили от катастрофи и конфискувани коли, които все още са веществени доказателства

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:50, 22.04.2024
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Зелената зона за платено почасово паркиране пред Четвърто районно управление в София се е превърнала в частен паркинг на полицията, сигнализираха наши зрители. В района на полицейския участък редовно има паркирани лични автомобили на служителите на органа на реда, в които небрежно са оставени полицейски атрибути. В последно време местата за платено паркиране са се напълнили и с конфискувани автомобили със свалени номера.

Показахме ви проблемите с паркираните лични автомобили на полицаи пред Четвърто районно още преди 3 години. Тогава отново получихме такъв сигнал. Жителят на района, който ни сигнализира тогава каза, че ситуацията значително се е подобрила, но не за дълго. В момента по таблата и между седалките отново масово има палки и фуражки.

Калин Тихолов, жител на района: "Колите стоят повече от 8 часа и никога на табло не съм виждал какъвто и да е талон."

- И като минат тея за скобите и викат не ги закачаме тея, не можем да се занимаваме и така.

От Центъра за градска мобилност признават за проблема, но уверяват, че всички граждани се санкционират, без значение от поставените отличителни полицейски знаци. След появата на екипа ни в района, се появиха и СМС-и за отличителните автомобили.

"За мен проблема съществува и за мене е обидно хората които контролират спазването на правилата да се опитват да ги нарушават. Гарантирам ви , че такива коли имаме ежедневно и репатрирани и с поставени скоби", каза Ивайло Симеонов, ръководител на "Контрол паркиране и принудително преместване" в ЦГМ.

Липсата на места в района на ул. "Крум Попов" е осезаема, а платените места вече са заети и от катастрофирали автомобили, които седят там от месеци. Освен автомобили от катастрофи, в района на 4-то районно управление има и конфискувани автомобили, които все още са веществени доказателства, интересно е обаче защо те са репатрирани на места забранени за паркиране.

Ето например този син автомобил е паркиран на островче и пречи на пешеходците.

Калин Тихолов, жител на района: "Това граничи с пълен абсурд. Където е свален тротоара за по-лесен достъп тази кола седи повече от два месеца там."

След последните сигнали от жители в средата на април, от ЦГМ са изпратили писмо до началника на 4-то РПУ с копие до шефа на СДВР, в което казват, че в зоните за платено паркиране се допускат само регистрирани автомобили и ако не предприемат действия, конфискуваните автомобили ще бъдат репатрирани и санкционирани. Проблемът е пред всяко районно, защото предвиденият паркинг за такива автомобили все още не е готов.

От СДВР обясниха за БНТ, че контрольорите на ЦГМ трябва да санкционират всички незаплатили за зона, независимо от поставените полицейски атрибути.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Драстичен скок на заразените с коклюш в София
Драстичен скок на заразените с коклюш в София
20 години затвор за Георги Семерджиев постанови Апелативният съд
20 години затвор за Георги Семерджиев постанови Апелативният съд