НОВИНИ

Кои пловдивски спортисти ще представят България на Олимпийските игри в Париж

Габриела Петрова, Кристиан Василев, Кирил Киров, Пламена Миткова и Йосиф Миладинов ще защитават името и на пловдивската спортна школа.

пловдивски спортисти представят българия олимпийските игри париж
bnt avatar logo
от БНТ
18:05, 10.07.2024
Чете се за: 04:52 мин.
Спорт
Слушай новината

С наближаването на Олимпийските игри в Париж, все по-голям става интереса към най-голямото спортно събитие на планетата.

45 спортисти ще представят България в 16 вида спорт. Петима от тях са от Пловдив, а за някои от участниците това ще бъде първо участие.

До този момент спортисти от пловдивски клубове са завоювали общо 46 олимпийски медала, като 12 от тях са златни. Това наследство от отличия както вдъхновява, така и задължава младите спортисти, които ще представят страната ни на Олимпийските игри, които стартират след близо две седмици.

Габриела Петрова е най-опитната от пловдивските представители. За нея това е трето участие след Рио 2016 и Токио 2020.

„Разбира се искам да покажа най- доброто на което съм способна на ОИ. Много ми се иска и на финал да се радвам. Ще направя всичко възможно. За мен това ще е трета олимпиада и някак си, да, иска ми се тя да ми е най-успешната“, заяви Габриела Петрова.

Гребецът Кристиан Василев ще представя България за втори път на най-големия спортен форум.

„Първата ми цел на всяко състезание е да се класирам на финала, и от там вече колкото може по- напред. Естествено, аз, може би е клише, но олимпийски медал е основната ми цел. Няма какво да го крием. То е ясно. Отивам за медал“, каза Василев.

Младият Йосиф Миладинов е нашата надежда в плуването. Въпреки своите 21 години, за него това ще бъдат втори олимпийски игри след Токио 2023, където записа името си сред 8-те най-добри плувци на олимпиадата в дисциплината 100 метра бътерфлай. Той изпрати своето послание от Швейцария, където живее и води спортната си подготовка.

„Щастлив съм, че ще представям България на Олимпийските игри в Париж. Готов съм да дам максимума от себе си. Надявам се всичко да протече по план, и се надявам да зарадвам България и пловдивчани", сподели Йосиф Миладинов.

Пловдивчани изпращат и двама дебютанти. Пламена Миткова е на 19 години. Тя направи изключително силен сезон в коронната си дисциплина дълъг скок. Тя се класира 7-ма на европейското първенство по лека атлетика в Рим с лично постижение от 6.80. На държавния шампионат във Велико Търново успя да скочи впечатляващите 6.97 м, с което покри норматива за Париж 2024. Преди дни тя отново триумфира със сребърен медал в Диамантената лига с резултат 6:78.

„Отивам с нагласата да се забавлявам, както се забавлявах и на националното първенство. Това ще ми е първата олимпиада и смятам да й се насладя на макс. И, наистина да усетя какво е, да усетя обстановката, хората и сплотеността и всичко там", каза Миткова.

Не съвсем без опит на олимпийското поприще е Кирил Киров. Той е шампион от Младежките Олимпийски игри 2018 в Буенос Айрес. Сега обаче, ще мери сили на игрите в Париж на равно с най- добрите стрелци в света. Той завоюва своята квота миналата година на световното първенство по спортна стрелба в Баку. Коронната му дисциплина е 10 метра с въздушен пистолет. Той съчетава 4 часовите ежедневни тренировки с подготовката си в Медицинския Университет в Пловдив, където е студент 5-та година в специалността "Дентална медицина".

„Смятам, че това, което се налага и изисква от мен да мога да го направя, ще го направя. Най- малкото това ще първия такъв форум голям. Голяма олимпиада, лятна на която аз отивам и участвам. Така, че да, интересно ми е. По- скоро този тип преживяване- позитивно очакване. Да видя какво ще е. Как се случва, как е организирано всичко. Интересно е, с интерес отивам", сподели Киров.

Талантливата ни лекоатлетка Александра Начева, която също взе квота, няма да може да вземе участие в Париж, поради нелепа контузия.

Вижте репортажа на Мария Павлова-Кръстева във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Иванов прие Димитър Пенев в БФС навръх 30 години от победата над Германия в САЩ
Георги Иванов прие Димитър Пенев в БФС навръх 30 години от победата над Германия в САЩ
Силна буря нанесе щети във Варненско (СНИМКИ)
Силна буря нанесе щети във Варненско (СНИМКИ)