НОВИНИ

Кои са районите с най-опасно време и къде се очакват градушки?

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
18:22, 03.06.2024 (обновена)
Чете се за: 05:20 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Бури и градушки удариха Западна, Северозападна и Централна Северна България. На много места дъждът беше придружен с градушка и силен вятър.

По-сериозна беше ситуацията в района на Ботевград и Ловеч, където има паднали дървета и нанесени щети върху автомобили. Няма информация за пострадали хора. На места градушката е унищожила реколтата.

Стотици са изстреляните противоградови ракети, самолети също са се включили в обработката на опасни облаци.

Буря премина и в района на София, Горна Малина и Нови Искър, на 8 сигнала за паднали дървета и клони са реагирали аварийните служби.

Градушка и силен дъжд удари Ботевград и АМ "Хемус", където временно движението беше затруднено. Стотици са изстреляните противоградови ракети, включително и самолети се включиха в обработката на облаци в района.

"Тази седмица е за втори път. Десетина минути, не повече. Ето колко са големи", обясни жител на Нови Искър.

- БНТ: Не са малки.

- Жителят: Изобщо не са, след като са се и стополи даже вече".

В съседна Румъния жегата се усеща още в 11.00 часа, особено в югоизточната част на страната, където температурите достигнаха 29 градуса по Целзий. Специалистите, обаче предупреждават, че усещаната от човешкото тяло температура е с четири градуса по-висока. И следващата седмица няма да е по-хладна. Метеоролозите потвърждават още, че юни започва да прилича повече на юли.

Продължава евакуацията на хора в южна Германия заради тежките наводнения там вследствие на гръмотевични бури.

300 души в провинция Баден - Вюртемберг прекараха нощта в центрове заради опасност от наводнения в селата им по поречието на река Лейн. Други стотици все още са извън домовете си. Другата пострадала провинция е Бавария. В Регенсбург днес беше обявено извънредно положение заради придошлите води на Дунав. Канцлерът Шолц посети наводнените райони.

До 60% могат да достигнат пораженията върху земеделската продукция в първомайското село Искра след падналата силна градушка в района. Насажденията на стопаните не са били застраховани. 156 противоградни ракети са били изстреляни вчера срещу градоносните облаци от ракетните площадки на полигона в село Поповица, но въпреки щетите са големи.

Десетки декари продукция са били засегнати от интензивната градушка в първомайското село Искра. Ледените късове с големина на лешник са падали в продължение на десет минути. Насажденията на около 15 земеделски производители са пострадали, сред тях и на Тодор Диманов.

"При мен пораженията са 70 декара лозя, 8 декара череши и около 4 декара и половина сливи. Лозята ми се засегнати на около 60 до 70%, сливите са на 90, черешите са на 100%", каза Тодор Диманов – земеделски производител.

Десетте декара насаждания с картофи на Христо Сираков също са засегнати.

"На картофите са почти на 50% ликвидация. Отделно, сливи където са ударени, на земята, които са по-близко в оня район - са ударени", обясни Христо Сираков- земеделски производител.

Градоносният облак се е изсипал над селото въпреки, че противоградни ракети са били изстреляни, казват стопаните.

"Има противоградни ракети. Хората стреляха – аз преброих поне 20. Защото ние ги следим тези неща", допълни Тодор Диманов.

От полигона за борба с градушките в село Поповица съобщиха, че по градоносния облак над село Искра са изстреляни 70 ракети от пет площадки. Засегната продукция не е била застрахована.

"И да застраховаме, никога няма на 100%, няма да има унищожение и те не ги изплащат. Никаква файда", каза Христо Даскалов.

Оглед на щетите на над 7000 декара обработваема земя направиха от общинската служба по земеделие в Първомай.

"Видяхме на места от 20 до 40-50-60 см има обрулени листа, накъсани листа, леторасти по лозята, счупени, натъртвания и наранявания", уточни Ружди Салим – началник на Общинска служба по земеделие-Първомай.

В продължение на седем дни пострадалите стопани могат да подават заявление за обезщетение за засегнатата продукция. След това предстои опис на щетите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: Челси има нов мениджър
Официално: Челси има нов мениджър
Минчева и Костадинова останаха извън финала на 25 метра пистолет на световната купа в Мюнхен
Минчева и Костадинова останаха извън финала на 25 метра пистолет на световната купа в Мюнхен