НОВИНИ

Кой ще е служебен премиер?

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:58, 10.05.2021
Чете се за: 04:02 мин.
Политика
Слушай новината

След като 45-ото Народно събрание не успя да излъчи правителство, сега на ход е президентът Румен Радев.

Какво предвижда Конституцията и кои имена се споменават за бъдещи министри в служебния кабинет?

Президентът Румен Радев трябва да разпусне настоящия парламент и да насрочи датата за извънредните избори, за които каза, че вероятно ще са на 11 юли. Трябва да назначи служебно правителство, както и новата Централна избирателна комисия. Очаква се утре да подпише тези три указа.

Най-вероятно повече заседания на парламента няма да има, а ръководството ще реши дали най-краткотрайното Народно събрание трябва да бъде закрито тържествено.

"Конституцията не предвижда подобно действие. То е нормално действие за нормална обстановка, в нормални парламенти, в нормални държави. Но това, което демонстрираха народните представители в краткия срок, в който 45-ото Народно събрание заседаваше, като че ли не предполага такова действие", каза ръководителят на катедрата по Конституционноправни науки в СУ"Св. Климент Охридски" Пламен Киров.

Единственото, което знаем за предстоящия служебен кабинет, е, че той ще бъде оглавен от мъж. Каза го държавният глава, но не разкри повече. В медийното пространство обаче се завъртяха различни имена.

За министър-председател се споменава Стефан Янев - секретар по сигурността на президента. Той беше вицепремиер и министър на отбраната в предишния служебен кабинет, назначен от Румен Радев.

За министър на вътрешните работи се спряга Бойко Рашков, който беше директор на Националната следствена служба.

За отбраната Николай Цонев, който вече има такъв опит в правителството на Сергей Станишев.

За министър на икономиката се очаква да е Асен Василев, заемал същия пост в служебното правителство на Марин Райков, а секретарят по социалната политика на държавния глава Гълъб Донев - за социален министър.

За здравен министър се споменават две имена на проф. Крум Кацаров, шеф на гастроентерологията във ВМА, и на пулмолога проф. д-р Коста Костов. Президентът спомена, че в служебното правителство вероятно ще има експерти от редиците на БСП.

Завъртяха се имената на Деница Златева, Весела Лечева и Жельо Бойчев, както и на Янаки Стоилов за правосъден министър.

В "Още от деня" лидерът на БСП Корнелия Нинова не беше конкретна дали ще е така.

"Ще разберете утре, като го обяви президентът", каза председателят на БСП Корнелия Нинова.

БНТ: Това какво означава?

"Че трябва да почакаме малко, още остава един ден", каза Нинова.

Основна задача на служебните кабинети е да организират честни и прозрачни избори.

"Конституцията не ограничава правомощията на служебния кабинет от гледна точка на конкретни конституционни правомощия, но неговата власт е ограничена от факта, че служебното правителство действа при отсъствие на парламент. Всъщност то трябва да се занимава с текущата политика, така щото да преведе страната през този период, в който имаме предизборна кампания", каза Пламен Киров.

Служебните кабинети не могат да актуализират бюджета или да теглят държавни заеми, защото това е възможно само с решение на Народното събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Зелените коридори" ще продължат да работят, обмислят и ваксините за деца (ОБЗОР)
"Зелените коридори" ще продължат да работят, обмислят и ваксините за деца (ОБЗОР)
Пламен Димитров: Необходима е актуализация на бюджета
Пламен Димитров: Необходима е актуализация на бюджета