НОВИНИ

Коледните празници в семейството на отец и 4-те му деца

bnt avatar logo
от БНТ
12:10, 24.12.2023
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Най-големият подарък в празничната нощ- семейството да бъде заедно. Децата ни учат на истинска любов, далеч от всеки егоизъм, споделя отец Петър, баща на четири деца.

Всяка неделя в църквата "Св. Константин и Елена" идват близначките Константина и Елена. В литургията участва баща им, а брат им помага в служението. После с другите деца момичетата пеят и беседват в неделното училище, в което преподава тяхната майка.

"Аз свиря но обичам и да пея, искам да стана певица но също и музикант, пея си и като си пиша домашните, когато гледам телевизия, в банята и когато заспивам", каза 11-годишната Елена Хубенова.

Заедно със сестра си, Константина, учи в музикалното училище на Пловдив и мечтае двете да се изявяват по концертните сцени. Коледните празници са й любими.

"Ние се събираме долу при баба, защото живеем в къща на три етажа и се събираме при нея. Тя е сготвила и ние сме сготвили, после, като се върнем, си отваряме подаръците", разказа Константина Хубенова на 11 години.

Най-големият подарък за всички в семейството е това да бъдат заедно. За Коледа се е прибрал и големият им брат, който учи в музикалната академия в София, а днес помага с репетициите в неделното училище.

"Вече все по-рядко се случва да имаме възможност да прекараме време заедно, човек може да оцени семейството си, когато се отдели за малко от него и всъщност види колко е специално", обясни Йоан Хубенов.

Възпитанието в християнските добродетели любов, вяра и взаимопомощ е най-важното, което майката Гергана Хубенова се стреми да даде на голямото си семейство.

"Има много предизвикателства, чисто организационно финансово също бих могла да кажа, но това са неща, които с взаимопомощта и разбирателството между нас се опитваме да преодоляваме. Това още повече ни сплотява", обясни учителят по вероучение към неделното училище Гергана Хубенова.

По-малкото момче в семейството учи в семинарията и също се е прибрал за празниците у дома. Стефан следва пътя на баща си и получава подкрепата му.

"Помага ми особено много и в обучението, и в това да израствам и духовно. Майка ни е човекът, който ни възпитаваше предимно и ни направи такива каквито сме", това разказа Стефан Хубенов.

"И двамата сме любвеобилни но все пак единият е по-строг. Рецептата е това и строгият вкъщи трябва да е майката. Защото тя по друг начин е строга. Голямото семейство е голяма радост и имам възможността да го преподам и на хората, които идват тука да се венчават. Когато има любов между хората тази любов получава своето осмисляне чрез децата", каза свещеникът Петър Хубенов.

И както всеки път за новата година задружното семейство си пожелава мир и любов.

Автор: Росица Колева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голът на Уелтън срещу Хебър бе избран за №1 на осминафиналите за Купата на България
Голът на Уелтън срещу Хебър бе избран за №1 на осминафиналите за Купата на България
Въоръжени спецполицаи с кучета охраняват възлови места в Благоевград по празниците (СНИМКИ)
Въоръжени спецполицаи с кучета охраняват възлови места в Благоевград по празниците (СНИМКИ)