НОВИНИ

Концерт-спектакъл в НДК послучай 90-ия рожден ден на акад. Антон Дончев

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
21:00, 14.09.2020
Чете се за: 01:07 мин.
Още
Снимка: Карина Караньотова

Днес големият български писател Антон Дончев празнува 90-и рожден ден. По повод юбилея вицепрезидентът Илияна Йотова връчи на академик Дончев плакет за приноса в българската култура и духовност. Кулминацията на честванията под патронажа на вицепрезидента беше с концерт-спектакъла в НДК.

Днешният ден е посветен на него, на големия разказвач, академик Антон Дончев. Честванията започнаха тази сутрин в президентството, с връчване на плакета за принос в българската култура и духовност. А вечерта приятели и почитатели на твореца и личността му посветиха двучасов концерт в НДК. Антон Дончев също поднесе изненада - показа ръкописа на "Време разделно", романът написан за 41 дни в Родопите.

Роден на Кръстовден. Изучил законите на правото, но словото се превръща в негова мисия. И ги дарява на читатели и зрители, с голяма любов. Неговите думи и образи прекосяват географските и исторически граници.

История и новото време се събират с мъдрост и гордост. "Сказание за времето на Самуила", "Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес", "Странният рицар на свещената книга", "Сянката на Александър Велики" предвождат богатото книжно пътуване.

"Ние продължаваме да се изправяме, заради това през цялото време, докато е расла нашата физическа природа, е расла и нашата духовна природа. Защото ние имаме достойнство", заяви акад. Дончев.

"Един невероятен писател, в чиито думи и в чиито книги намираме отговорите и на днешното време. Независимо, че се говори за история, независимо че сюжетите са от дълговечната българска история. В тези думи има нещо още по-ценно и това е нашето самочувствие на българи, на една велика нация и една велика култура", каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Време разделно" е преведен на 33 езика. А преди пет години филмът, по едноименната книга на Антон Дончев беше избран за любим филм от зрителите на БНТ.

Негови са екранните истории "Калоян", "Завръщане от Рим", "От другата страна на огледалото". Когато свършва една история, казва "Изпях го". И никога не поправя написаното. Сега пише роман за Вълчан войвода. Очакваме го.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цвети Пиронкова полчи "уайлд кард" за Ролан Гарос
Цвети Пиронкова полчи "уайлд кард" за Ролан Гарос
Издирват 45-годишен мъж от София, изчезнал на 3 септември
Издирват 45-годишен мъж от София, изчезнал на 3 септември