НОВИНИ

Путин затвърди властта си в Русия. Отпуска заем на Беларус (Обзор)

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:40, 14.09.2020
Чете се за: 01:15 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Русия ще отпусне на Беларус заем от 1.5 млрд. долара - това стана ясно след днешната среща между президентите Владимир Путин и Александър Лукашенко в Сочи.

Визитата на беларуския държавен глава стана на фона на поредните протести срещу управлението му. А самият Путин имаше повод да бъде доволен от резултатите от вчерашните общи избори, спечелени от неговата партия "Единна Русия".

Междувременно, от германската болница, в която се лекува опозиционерът Алексей Навални съобщиха, че състоянието му чувствително се е подобрило.

Александър Лукашенко не успя да избяга от противниците си и днес, когато беше в Русия. Недоволни от посещението на беларуския президент и от 26-годишното му управление се събраха пред посолството на страната в Москва.

Топлo, обаче, беше посрещането му в Сочи, където го очакваше руският му колега Владимир Путин. Двамата обсъдиха стратегическото партньоство между държавите си и протестите след преизбирането на Лукашенко.

"Следим събитията след изборите в Беларус. Знаете каква е нашата позиция - гражданите на Беларус трябва сами да разрешат този проблем. Без намесата, съвети или натиск от външни фактори. Единственото решение на кризата е диалог", заяви Путин.

Той каза още, че Русия ще отпусне заем в размер на 1.5 млрд. долара на Беларус. Двете държави ще задълбочат сътрудничеството си в областта на отбраната. Руският лидер определи предложението на Лукашенко за конституционна реформа като "логично" и "навременно".

"Вие сте един много честен и човечен мъж и Ви благодаря. На вас и на руския народ - за подкрепата, която ни оказахте в дните след изборите. Тези събития показаха, че повече от всякога трябва да пазим отношенията си с братска Русия", каза на свой ред Лукашенко.

А резултатите от вчерашните регионални избори в Русия очаквано отредиха победа на партията на Путин "Единна Русия" в голяма част от областите. Необичайно широка подкрепа са получили поддръжници на критика на Кремъл Алексей Навални в Сибир, където до последно той водеше кампания срещу управляващите. В общинския съвет на град Томск ще влязат и двамата кандидати, издигнати от неговите редици.

На този фон, от германската болница "Шарите" съобщават, че Навални вече може да става от леглото си и да се разхожда. По-рано днес шведска и френска лаборатории потвърдиха, че Алексей Навални е станал жертва на атака с веществото "Новичок".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА-София пусна жалба до БФС заради съдийството във Варна (ВИДЕО)
ЦСКА-София пусна жалба до БФС заради съдийството във Варна (ВИДЕО)
68-и ден на протести в София
68-и ден на протести в София