НОВИНИ

Коридор 8 става част от приоритетната европейска транспортна мрежа

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:41, 05.12.2022
Чете се за: 03:55 мин.
Бизнес
Слушай новината

Министрите на транспорта на страните от ЕС гласуваха днес целият коридор номер 8 да стане част от основната, приоритетна европейска транспортна инфраструктура. Това означава, че проектите по коридора в България, Северна Македония и Албания ще имат по-лесен достъп до европейско финансиране. В срещата участва и служебният вицепремиер и министър на транспорта Христо Алексиев.

"Със задоволство искам да отбележа, че предложението на България за включване на коридор номер 8 в основната транспортна европейска мрежа към коридор Западни Балкани беше одобрено, включено и гласувано преди малко. Това е един сериозен успех за България, която активно лобираше за включването на този коридор и аз и екипът ми положихме неимоверни усилия това да стане факт. Заедно с чешкото председателство, с Италия заедно с Албания, Северна Македония успяхме да се преборим този коридор да стане част от основата европейска мрежа. Разбира се, това е много добро развитие и за този приоритетен и за България коридор, защото ще имаме по-лесен достъп до финансиране, както за Албания, така и за Северна Македония. България работи и полага всички усилия за интегрирането на Западните Балкани и Северна Македония към ЕС и мисля, че транспортната свързаност е на първо място в тази посока. Днес е един ден на сериозен успех за България. Макар и малка, макар и най-бедната страна в ЕС България успя да се пребори за тази кауза. Първоначално ЕК не приемаше радушно тази идея, но след активно лобиране от всички страни, главно и от България, успяхме и коридорът е включен в новия регламент", каза Христо Алексиев - служебен министър на транспорта.

Във връзка с влязлото днес в сила ембарго върху вноса на руски петрол и дерогацията на България, министър Алексиев потвърди, че страната ни забранява износа на нефтопродукти с произход руски суров петрол, с изключение на някои деривати и съпътстващи продукти, които се получават по време на производствения цикъл на рафинерията в Бургас. Според министъра те няма как да бъдат пласирани на вътрешния пазар.

"И точно подари това, за да не даваме поводи на "Лукойл" да затворят рафинерията, решихте само тези продукти да се изнасят. Мисля, че това е едно разумно решение. То е известно на ЕК, пратено им е. Всичко това е направено в близка комуникация с ЕК", каза Алексиев.

Служебният вицепремиер и министър на транспорта каза още, че България е предложила на ЕС проекти за допълнително развитие на пристанищата в Русе и Варна, за да може да се увеличат възможностите за оказване на логистична помощ за Украйна. Разработваме вариант да ползваме и фериботния комплекс във Варна, каза Алексиев. Според него България активно помага на Украйна за износа на зърно. Параходство "Българско речно плаване" от април досега e помогнало с превоза на около 200 000 тона зърно. Алексиев добави, че България осигурява и дизел за нуждите на земеделците в Южна Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шампионът Балкан приема Спартак Плевен в бившата си зала "Георги Христов"
Шампионът Балкан приема Спартак Плевен в бившата си зала "Георги Христов"
България с 33 гимнастици на мемориала "Лаза Кръстич и Маринка Джелатович"
България с 33 гимнастици на мемориала "Лаза Кръстич и Маринка Джелатович"