Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Професорът от САЩ Джъстин Мадокс пред БНТ: Борим се с дезинформацията по нов начин

от БНТ
17:06, 05.12.2022
Чете се за: 11:10 мин.
САЩ
Слушай новината

Продължаващата руска инвазия срещу Украйна постави необходимост от единен, надежден и устойчив подход за противодействие на хибридните атаки и отстояването на установения правов ред в демокрациите. Проф. Джъстин Мадокс, преподавател в Университет Джордж Мейсън в Съединените щати, беше специален гост по тези теми на Центъра за изследване на демокрацията.

Проф. Мадокс даде специално интервю за "Светът и ние":

БНТ: Проф. Мадокс, Вие сте бивш служител на ЦРУ, в момента специализиран в разработването на програми за национална сигурност чрез анализи и ултра-модерни технологии. Какви са основните предизвикателства пред националната сигурност на държавите в днешно време? Как са се променили те през последните няколко години?

Джъстин Мадокс: Докато работех в ЦРУ, основната ни грижа и проблеми пред националната сигурност бяха ядрените оръжия, сигурността по границите, осигуряването на базовата сигурност на държавата. В наши дни съществена заплаха се оказва използването на хибридни концепции, преди около 10 години, това не изглеждаше така. Затова сега наистина се борим с дезинформацията и пропагандата и злоупотребата с информация по един нов начин, който предизвиква нашите способности за осигуряване на сигурност.

БНТ: Високите технологии решават ли някои от тези проблеми със сигурността или технологиите могат да са част от проблема?

Джъстин Мадокс: Със сигурност монетата има две страни, ако този израз отразява точно ситуацията. В последно време, технологията е платформа за толкова много дезинформация и пропаганда. И особено социалните мрежи, откъдето идва огромна част от тази информация. Съществуват обаче и нови технологии, които сега се появяват онлайн, и които са доста надеждни. Те могат да ни помогнат да се борим срещу дезинформацията, с която се сблъскваме. И наистина има широка мрежа от такива технологии. Някои от тях вероятно са познати на зрителите, други - не. Но ние, така или иначе - сме силно заинтересувани от технологиите, които ни помагат да знаем кога дадена информация е вярна и да знаем откъде идва определена информация. Освен това за нас са важни технологиите, които помагат на аудиторията да види дезинформацията, когато тя се появи.

БНТ: Можете ли да ни дадете някакъв пример как тези новопоявяващи се технологии могат да бъдат внедрени, за да се борят с дезинформацията?

Джъстин Мадокс: Мисля, че един прекрасен пример са игрите, които се появяват в момента, срещу проблемите с дезинформацията. В момента има организации в Европа, които разработват игри за много широка аудитория. Играейки играта, Вие можете да изпитате проблема с дезинформацията и да играете с проблема с дезинформацията. И като правите това, вие всъщност получавате „ваксина" срещу тази дезинформация.

БНТ: Как войната в Украйна засили заплахите за националната сигурност и подкопа стабилността и установения ред?

Джъстин Мадокс: Мисля, че това е един от най-сложните проблеми, с които се сблъскахме на бойното поле. Това, което виждаме, че се случи и последва инвазията в Украйна, е интегрирането на нови технологии. Това просто не се е случвало при предишни конфликти. Така вие виждате Украйна да привлича участници от частния сектор, като цифрови следователи, и да използва тази информация. Виждате организации като Анонимъс, провеждащи дейности, които преди не биха били приети радушно от държавен субект, но тези дейности всъщност са интегрирани в държавните капацитети. Това е една изцяло нова информационна среда. И тя наистина кара останалата част от света, останалата част от Запада, да преосмисли как тя използва тези технологии и как се противопоставя на противника си.

БНТ: Колко уязвими са държавите, които в миналото са били част от орбитата на Съветския съюз? Като България например.

Джъстин Мадокс: Мисля, че България е едно удивително място. Тя е кръстопът на толкова много култури. Поради това Вие имате различни гледни точки в цялата страна. Някои от тези гледни точки няма да съвпадат с основното послание, което държавата се опитва да развие. И така, това, което виждате, е напрежението между мнението на мнозинството и мнението на малцинството. И това напрежение поражда дезинформация и пропаганда и други подобни елементи.

БНТ: Хората се тревожат когато чуят да се говори за ядрена заплаха. Колко реалистична Ви изглежда такава заплаха в наши дни? Може ли да бъде избегната?

Джъстин Мадокс: Смятам, че Владимир Путин е сравнително непредвидим и това е главният проблем. Но мисля също, че той умишлено си е създал репутацията на непредвидим човек. И заради това ние реагираме така спрямо него. Смятам, че трябва по същество да поставим Путин обратно в кутията му и да започнем отново да си възвръщаме информационната среда, така че той да не може да ни държи заложници на своите ядрени заплахи.

БНТ: Знам, че сте работили по операции срещу групата Ислямска държава. Все още ли е глобална заплаха за сигурността групата? В последно време темата изглежда някак затихнала?

Джъстин Мадокс: Терористите, Ислямска държава, както и Ал Кайда, са все още там. Те обаче са сериозно упаднали, което мога да кажа с радост. Научихме много от процеса на разгромяване на Ислямска държава. Мисля, че разбрахме също как да използваме тези нови технологии и да ги насочваме срещу дезинформацията и пропагандата на тези терористични организации. Научихме се още как да свързваме тези технологични възможности с възможностите за водене на война - бомби и огнестрелни оръжия. Така че ние научихме много.

БНТ: Да поговорим за американската политика. Вие сте републиканец. Как ще коментирате резултатите от междинните избори в Съединените Щати, които се проведоха наскоро? Какво показват те?

Джъстин Мадокс: Мисля, че те показват, че т.нар. очаквана „червена вълна" се оказа „червен провал" и това е добре. Мисля, че Републиканската партия наистина трябва да се бори със своята идентичност. Тя е в много лоша позиция, загубила е своята морална възвишеност и като един вид отрицателно последствие от това демократите сега имат усещането за морално превъзходство. Налице е едно отвратително усещане за съперничество между двете политически партии. И мисля, че ако републиканците просто признаят някои от своите грешки, това наистина би помогнало много.

БНТ: Вие избрахте девиза „A unifier, finally" ("Най-накрая Обединител") при явяването си на изборите за Камарата на делегатите на Вирджиния миналата година. Струва ми се обаче, че САЩ все още са силно разединени и изглежда, че ще бъдат още по-разединени в годините до президентските избори.

Джъстин Мадокс: Не съм съгласен. Смятам, че Америка е обединена, мисля, че има редица организации и лица, които искат да обрисуват Америка като разединена. Мисля, че това е добра стратегия, че хората правят и пари от това. Мисля обаче, че има повече обединение и повече съзнателно мислене отколкото повечето хора смятат за САЩ.

БНТ: Бившият президент Тръмп оповести твърдото си намерение да се яви на избори отново. Смятате ли, че е вероятно той да спечели и как това се отразява на националната сигурност, особено в отношенията с Русия?

Джъстин Мадокс:Надявам се, че САЩ са научили урока си за Доналд Тръмп. Смятам, че той не принадлежи към нашата политическа система. Мисля, че размириците, свързани с расизъм, са най-добрият показател, че той е грешният човек за тази позиция и се надявам, че той няма да бъде кандидат на тези избори.

БНТ: Разбирам. САЩ имат такава важна роля в света в момента при всички заплахи за сигурността. Мислите ли, че се справят добре и разбират същината на проблемите?

Джъстин Мадокс: Да, като цяло. Мисля, че САЩ се връща отново в позиция, в която се чувства удобно, да бъде водач! И мисля, че това е прекрасна позиция за САЩ. Мисля, че изгубихме част от нея по време на администрацията на Тръмп и сега я възстановяваме.

БНТ: Какво посъветвахте българските си партньори, какво бихте посъветвал правителството?

ДжъстинМадокс: Дали съм ги съветвал за нещо? Съветвам ги по принцип, че има начини за противодействие на проблемите с дезинформацията и пропагандата и за разработване на нови системи, които могат да помогнат на всички нас да противодействаме на тези проблеми.

Гледайте повече от "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Борисов обясни защо е избрал проф. Габровски за кандидат-премиер
Борисов обясни защо е избрал проф. Габровски за кандидат-премиер
Дете пострада след удар от полицейски автомобил в Кюстендил
Дете пострада след удар от полицейски автомобил в Кюстендил