НОВИНИ

Стотици откази на енергийни помощи в Благоевградско

bnt avatar logo
от БНТ
17:10, 05.12.2022
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Стотици кандидати за помощи за отопление в Благоевградска област са получили откази. Две са основните причини за това - гарантираният минимален месечен доход, който не е изменян 14 години, и промяната в имотното състояние на възрастните хора. Често те даряват или наследяват имущество, което им пречи да се възползват от финансовото подпомагане.

Георги Станоев е пенсионер от дълги години. Миналата есен кандидатствал за помощи за отопление, тъй като двамата със съпругата му са с ниски доходи. Пенсиите им надвишавали критериите и не били подпомогнати.

"Сумата, с която надвишава, е 30 лева и не сме получавали. В образованието работих цял живот и в края на краищата да не можеш да се отоплиш. Това е неприятна работа", споделя пенсионерът.

В същата ситуация като Георги тази година са още близо 7000 души, от общо 31 000, подали документи за помощи в Благоевградска област. За да бъдат одобрени кандидатстващите, не трябва да са дарявали или наследявали имот в последните пет години. Наличието на второ жилище също е пречка, за да бъдат бъдат подпомогнати хората.

"Размерът на помощта тази година е 623 лева и 55 стотинки, като това е за целия отоплителен сезон от 5 месеца. Най-честите откази са, когато доходът надвишава правото на тази помощ. Тъй като все още основата за отпускането на тази помощ е гарантираният минимален доход", обясни експертът в Регионална дирекция социално подпомагане - Благоевград Станка Михова.

Кабинетът отпуска нови помощи за отопление, в НС пак се карат за бюджета

От 1 ноември тази година, с постановление на Министерски съвет, хората, които не са били одобрени за енергийни помощи, заради надвишен доход с до 40 лева, също ще бъдат подпомогнати финансово. До края на годината те ще получат еднократно по 400 лева.

"Такива лица, които нямат необходимата 6-месечна регистрация, но продължават да бъдат регистрирани към 1 ноември в бюрото по труда, също имат право на тази помощ, която ще се изплати до края на декември", поясни Михова.

Заради липсата на промяна в критериите, много възрастни хора вече са се отказали да кандидатстват за подпомагане.

285 000 домакинства в цялата страна тази година ще получат енергийни помощи, като средствата могат да бъдат използвани за плащане на сметките за електроенергия, газ или твърдо гориво.

Автор: Станислава Христова

Гледайте повече теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще посрещне зимата семейство от село Боровец, останало без дом?
Как ще посрещне зимата семейство от село Боровец, останало без дом?
Борисов обясни защо е избрал проф. Габровски за кандидат-премиер
Борисов обясни защо е избрал проф. Габровски за кандидат-премиер