НОВИНИ

Кабинетът отпуска нови помощи за отопление, в НС пак се карат за бюджета (Обзор)

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:07, 30.11.2022
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Правителството отпусна нова еднократна помощ за отопление от 300 лв. за още 50 000 български семейства. За реализация на мярката са нужни допълнително 15 милиона лева по бюджета на социалното министерство. Помощта трябва да стигне при семействата до края на годината. В същото време политиците продължиха да спорят и днес за социалните плащания и доходите на хората.

Новата финансова еднократна помощ за отопление в размер на 300 лв. е предназначена за осем целеви групи у нас.

"За подкрепа на лица и семейства които получават подкрепа от държавата на други нормативни основания, но към този момент не са получили целева помощ за отопление, тъй като не са отговаряли на подоходните критерии", уточни социалният министър Лазар Лазаров.

Правителството отпуска допълнителни средства за помощите за отопление

Семко Нанков е един от най-тежко пострадалите от наводненията в Каравелово тази година. Къщата му е полуразрушена и е негодна за живеене. Настанен е във фургон. До момента е получил от държавата еднократна помощ от 375 лева. Все още се надява да получи средства от даренията на община Карлово. Новината за еднократна помощ за отопление го зарадва, но смята , че няма да му е достатъчна.

"Тия 300 лв. ще стигнат за един месец. Ако пускам редовно двете печки, те са по 2 киловата и мисля, че ще ги изконсумирам. И като включа бойлер и котлоните да сготвя нещо и ще надхвърля 300 лева", обясни Нанков.

До края на годината помощта за отопление ще достигне до 50 000 домакинства, които не трябва да подават документи в Агенцията за социално подпомагане, тъй като вече са идентифицирани. На този фон след 5 часа дебати парламентът отхвърли декларация на "Продължаваме промяната", с която поискаха да задължат служебния кабинет да внесе проектобюджет за 2023 година. Според ПП е безотговорно да бъдат записани разходи без яснота.

"Много по-отговорно е да се внесе истински закон за бюджета. Истински закон за бюджета за 2023 година със салдо 3% ще позволи да се запази финансовата стабилност

"Забравихте ли, уважаеми, че вашето беше първото българско правителство, което падна за вот на недоверие, за провал във финансовата политика на държавата? И вие ще внасяте декларация? Аматьори бяхте, аматьори си оставате. Благодаря", коментира Десислава Атанасова - председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

НС отхвърли декларацията, в която от ПП настояваха правителството да внесе проект на бюджет за 2023 г.

От "Продължаваме промяната" поискаха и почивка, за да бъде повикан служебният премиер. Гълъб Донев коментира лаконично пред министрите, че знае, че познават добре Конституцията.

"Ще добавя и още едно безспорно обстоятелство, което не е записано в основния закон - властта е временна. Дори и най-дълго управлявалият притежава власт до време. Последствията от глупавите управленски решения обаче са трайни и трудно заличими", каза Донев.

Какви предложения в полза на хората и бизнеса ще направят депутатите между първо и второ четене на удължения бюджет ще стане ясно до две седмици.

Репортери: Десислава Маркова, Зоя Велинова, Станислава Христозова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Християна Тодорова: След Олимпиадата в Токио започна да се възвръща красотата в художествената гимнастика
Християна Тодорова: След Олимпиадата в Токио започна да се възвръща красотата в художествената гимнастика
Даниел Митов: Готови сме с конструкцията на кабинета
Даниел Митов: Готови сме с конструкцията на кабинета