НОВИНИ

Как ще посрещне зимата семейство от село Боровец, останало без дом?

bnt avatar logo
от БНТ
17:27, 05.12.2022
Чете се за: 02:37 мин.
Общество
Слушай новината

В началото на тази година пожар остави без дом баща и 10-годишната му дъщеричка в кочериновското село Боровец. Десет месеца по-късно самотният родител е притеснен как ще посрещне зимата във временното жилище, в което живеят той и малката Валя.

Трагедията се разиграва в къщата на самотния баща Бисер Годев в началото на януари. Огънят тръгнал от печката на дърва и само за минути успява да изпепели целия им дом. Дарител осигурява фургон, в който временно да се подслонят Бисер и дъщеричката му, а доброволци събират дрехи и покъщнина за семейството. Днес все още живеят във фургона, тъй като семейни неуредици не позволяват изпепеленият дом да бъде изграден наново.

"Много са наследниците на тази къща, те са трима братя и три сестри. Възможност няма как да я правим и ще гледам друга къща някъде да си намерим, да си купим… Ще го караме криво-ляво, беше по-евтин токът. Сега от този зимен период ще е по-скъп. Вместо по 100 лв., ще плащам по 150 - 160 лв. ток… Полека ще се справим, пък който има нещо да помогне, добре дошъл", казва Бисер Годев.

Бисер работи в цех за пелети в селото. Надява се да успее да замени климатиците с печка, за да бъде по-топло, а суровината за нея да осигурява благодарение на своята работа.

"И оттам ще си взимам по един-два чувала и ще изкараме някак зимата“, споделя Бисер.

10-годишната Валя учи в съседния град Кочериново. След училище помага за домакинската работа. Мечтите ѝ са скромни – да е топло във фургона и фойерверки в новогодишната нощ.

През януари Валя ще стане на 10, а дотогава тя и баща и тръпнат в очакване на студения месец декември и се надяват да посрещнат Нова година с нова печка.

Вижте още в репортажа на Десислава Малинова.

Гледайте повече от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Говорителят на Кремъл за ценовия таван за руския петрол: Такива мерки няма да ни засегнат
Говорителят на Кремъл за ценовия таван за руския петрол: Такива мерки няма да ни засегнат
Стотици откази на енергийни помощи в Благоевградско
Стотици откази на енергийни помощи в Благоевградско