НОВИНИ

Коя партия колко спечели и загуби на изборите?

bnt avatar logo
от Мария Колева
16:41, 04.04.2023
Чете се за: 03:22 мин.
Политика
партия спечели загуби изборите
Слушай новината

И на тези избори “Възраждане” е големият печеливш, като на вота в неделя партията на Костадин Костадинов добавя нови над 100 000 гласа. Това я прави трета политическа сила в 49-ия парламент.

Повече гласове получава за втори пореден вот и коалицията ГЕРБ-СДС - този път близо 35 000 повече избиратели са я предпочели.


Третата формация с повече гласове на изборите в неделя е ИТН. Получените 7500 повече гласа от партията на Слави Трифонов са достатъчни, за да я вкарат отново в парламента.


Повече гласове на тези избори има и ДПС - общо 2000 гласа повече в сравнение с вота на 2 октомври. Само в Турция обаче гласовете на движението са с около 8000 повече, което означава, че в страната ДПС е загубило около 6000 гласа.


Големите губещи на изборите в неделя са новата коалиция ПП-ДБ. Заедно те са получили 73 000 гласа по-малко, отколкото поотделно на миналия вот.


БСП продължават да губят гласове, но доста по-малко в сравнение с предишните избори - само 7000 гласа.


Как са се преливали гласовете?

Големият печеливш - “Възраждане” - прелива най-много гласове от подкрепилите ПП на предишния вот - 10,3% от гласувалите за партията на Костадинов сега на 2 октомври 2022 г. са подкрепили ПП, а 6,1% не са гласували на предишните избори. “Възраждане” получава гласове и от ГЕРБ-СДС, БСП и ИТН.

Откъде "Възраждане" спечели нови гласове, къде ПП-ДБ загуби гласове и как ИТН стъпи на бариерата?

ГЕРБ-СДС също получават най-много гласове от избиратели на ПП и от негласували на предишните избори - по 3,7%.

И за ИТН най-много от гласовете са дошли от избиратели на ПП от вота на 2 октомври 2022 - 9,2%. Двойно по-малко гласове партията на Слави Трифонов получава от гласували за ГЕРБ-СДС и от негласували на миналия вот. Интересно е, че за 2,5% от гласувалите за ИТН сега на предишните избори са гласували за ДПС.

При ДПС, очаквано, има най-малко преливане на гласове от други партии - общо само 8% - най-много от ГЕРБ-СДС и от негласували на предишните избори.

Въпреки големия отлив на гласове на изборите в неделя коалицията ПП-ДБ получава гласове от други партии - парадоксално, най-много от ГЕРБ-СДС - 3,9% - и от негласувалите през октомври - 4,6%.

БСП също е успяла да привлече нови избиратели - най-много от ПП - 6,3%, ГЕРБ-СДС - 4,9% - и негласувалите на миналия вот - 3,5%.

За кого гласуваха днес избирателите, които на миналия вот подкрепиха основните партии?

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ицо Хазарта: Няма да се откажа - нито аз, нито хората до мен
Ицо Хазарта: Няма да се откажа - нито аз, нито хората до мен
Карло Анчелоти преди реванша с Барселона за Купата на Краля: Всички играчи са много концентрирани
Карло Анчелоти преди реванша с Барселона за Купата на Краля: Всички играчи са много концентрирани