Крах на криптоборсата в Турция: Изчезнаха 2 милиарда долара

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:18, 23.04.2021
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Турция изживява най-тежката финансова измама в историята си. Най-голямата криптоборса в страната се срина. Издирва се собственикът на борсата. Твърди се, че е избягал в Албания с 2 милиарда долара. В Турция се провежда мащабна полицейска операция. Задържани са 62-ма души, свързани с дейността на криптоборсата.

Мощен финансов трус разтърси Турция. Над 390 хиляди потребители се оказаха с блокиран достъп до авоарите си в най-голямата криптоборса в страната Thodex.

Издадена е червена бюлетина за издирването на нейния собственик - 27-годишния Фарук Фатих Йозер. Напуснал е страната във вторник. Твърди се, че е задигнал 2 милиарда долара.

Йозер потвърди, че е в чужбина. По работа. Отхвърли обвиненията за кражба. Обясни, че срещу борсата е била извършена кибератака. Това наложило временно спиране на търговията.

Заради високата инфлация в Турция и слабата лира напоследък интересът към криптовалутите нарасна много. Преди седмица Турската централна банка обяви, че от 30 април се забранява използването на криптовалута за преки и непреки плащания, заради риск при транзакциите. А турският президент увери, че силната икономика на Турция ще се възстанови.

"Решени сме да върнем инфлацията до едноцифрена стойност. Ще успеем", заяви Ердоган.

Ужилените от Thodex са предимно млади хора, с различен социален статус. Йозер създава криптоборсата през 2017 година.

Привлича инвеститори с внушителни рекламни кампании. Използва известни лица, раздава на лотария луксозни автомобили, а за всяка нова регистрация предлага солидна сума криптовалута.

Сметките на компанията вече са запорирани, а полицията обискира централата на фирмата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Без резултат приключи заседание на историческата комисия между България и Р Северна Македония
Без резултат приключи заседание на историческата комисия между България и Р Северна Македония
От туристическия бранш искат по-лек режим за влизане на чужденци у нас
От туристическия бранш искат по-лек режим за влизане на чужденци у нас