НОВИНИ

Криминалисти протестираха заради съдебен иск срещу тях от страна на МВР

Николай Минков
от Николай Минков
19:44, 27.02.2021
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Криминалисти излязоха днес на протест срещу решението на МВР да ги съди за възнаграждения, получени от тях като вещи лица между 2016 и 2017 г. От МВР обясниха, че хонорарите са получавани от съда, докато са изпълнявали служебните си задължения, поради което не им се полагат.

Малко след 11.00 часа шествието на криминалистите тръгна от МВР и без да блокира движението на превозните средства завърши пред сградата на правосъдното министерство. Протестиращите обясниха, че МВР е завело граждански искове срещу 49 служители да върнат хонорари, изплатени от правосъдното министерство.

Албена Прадоева - член на УС на Синдикалната организация на служителите в МВР заяви: "Не очакваме МВР да си оттегли исковете, които е завел, по-скоро искаме да запознаем съдиите, че това не е единичен случай, а касае всички служители-вещи лица на Института по криминалистика".

Протестиращи попитаха защо, ако са нарушили закона, не получават дисциплинарни наказания, а срещу тях МВР е завежда граждански искове.

Валентин Попов - председател на УС на Синдикалната организация на служителите в МВР каза: "Ако МВР има нещо против определенията на съда, защо не се обърне към съда, защо се обръща към тези, които с определение на съда са получили нещо. И второ, което ме учудва, по тази логика, че са получили някакви средства, които не им се полагат, защо с колегите не се занимава прокуратурата".

Ето и позицията на МВР:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Имунизацията в страната: Къде и кога ще може да се ваксинираме?
Имунизацията в страната: Къде и кога ще може да се ваксинираме?
Владимир Зографски остана на 43-то място на световното първенство
Владимир Зографски остана на 43-то място на световното първенство