НОВИНИ

Кризата с горивата засегна и автошколите във Франция

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:25, 14.10.2022
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Риск кризата с горивата във Франция, предизвикана от стачки в рафинериите, да се пренесе и в други сектори. От железопътния бранш заявиха, че ще участват в протести, планирани за вторник.

Що се отнася до петролната индустрия два по-умерeни синдиката одобриха сделка за заплатите със 7 процентно увеличение и бонус между 3000 и 6000 евро.

Основният профсъюз обаче продължава да настоява за увеличение от 10 на сто. Стачната вълна продължава вече четвърта седмица.

Във всяка трета бензиностанция във Франция има недостиг на горива, много са останали без бензин. Ситуацията с блокираните рафинерии, въпреки споразуменията в "Есо-Ексон" и предложенията за заплати в "Тотал Енержи", затруднява всички, най-вече хората, които работят с коли. Такива са и автошколите.

Собственик на една от тях споделя пред Франс прес, че негов служител се е наредил на опашка за бензин в 17.00 часа, шефът му го сменил в 20 и успял да напълни резервоара в 21.00 и 20.00 ч.

В тази автошкола в Париж работят 14 инструктори. Те също чакат за бензин вечер, през нощта и дори в неделя, в извънработно време.

"От четири-пет дни положението е катастрофално. Успяваме някак да работим, но е много сложно да работиш, като си повтаряш, че нямаш достатъчно бензин", заяви Франсоаз Ернст, инструктор в автошкола в Париж.

Франсоаз смята, че, ако стачките продължат, ще бъде принудена да спре работа.

"С автошколата си изкарваме хляба, колите ни трябват, но има хора, които са приоритет, като полицаите и медиците и сега проблемът е голям. Мисля, че с предимство трябва да са хората, които работят през цялото време с автомобил", допълни Франсоаз Ернст.

Ситуацията се отразява и на кандидат-шофьорите, които освен всичко друго сега се учат и как да карат икономично, ако курсът не е анулиран заради липса на гориво.

Браншът е заплашен от частична безработица. На този етап правителството не планира да прибегне отново до принудително връщане на персонал на работа в рафинериите. Президентът Макрон обеща връщане към нормалния ритъм следващата седмица.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гол от пряк свободен удар донесе трите точки на Локомотив Сф срещу Ботев Враца
Гол от пряк свободен удар донесе трите точки на Локомотив Сф срещу Ботев Враца
Петър Стоянов връчи награди за човешка доброта в помощ на украинския народ
Петър Стоянов връчи награди за човешка доброта в помощ на украинския народ