НОВИНИ

Кризата с украинското зърно: ЕК подготвя втори пакет помощ за земеделците в ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:23, 17.04.2023
Чете се за: 03:55 мин.
Европа
Снимка: БТА
Слушай новината

Европейската комисия подготвя втори пакет от помощи за подпомагане на земеделските производители, които пострадаха от увеличения внос на украинско зърно, съобщи говорител в Брюксел. Вчера Еврокомисията разкритикува Полша и Унгария заради едностранните решения за забрана на вноса на пшеница и други селскостопански продукти от Украйна. Говорител на Еврокомисията каза, че едностранни национални мерки са неприемливи, защото търговската политика е изключително в компетенциите на Европейския съюз. Утре посланиците на засегнатите от кризата с украинското зърно държави - България, Румъния, Словакия, Полша и Унгария ще се срещнат в Брюксел, за да координират действията си.

България обмисля забрана за внос на украинско зърно

Европейската комисия засега се въздържа от коментар дали ще започне наказателни процедури срещу Унгария и Полша, които въведоха забрана на зърно и други селскостопански продукти от Украйна. Варшава и Будапеща обявиха, че правят това, за да защитят земеделските си производители като забраната ще важи до края на юни.

ЕК отхвърля забраните за вноса на украинско зърно от Унгария и Полша

"Поддържаме контакт със властите на държавите от ЕС, които вече обявиха тези мерки, а също и с властите в Украйна, за да разберем правилно обхвата на мерките и тяхното правно основание, защото нямаме пълна яснота по този въпрос. Паралелно с това е важно да напомним, че търговска на политика е изключителна компетенция на ЕС, такива решения могат да се вземат само на европейско ниво. Едностранни действия не са възможни съгласно търговската политика на ЕС", заяви Мириам Гарсия Ферер - говорител на ЕК.

Полша наложи забрана за вноса на зърно и храни от Украйна

Брюксел вече одобри пакет от 56 милиона евро за подпомагане на земеделските производители в Полша, Унгария, Словакия, България и Румъния, които пострадаха от увеличения внос на продукция от Украйна. От тях за българските фермери са определени 16,7 милиона евро. Европейската комисия вече подготвя и втори пакет финансова помощ за петте държави.

Словакия забрани вноса на зърно и хранителни продукти от Украйна

"Сега обмисляме втори пакет, но той все още е в процес на обсъждане, така че на този етап не можем да предоставим никакви подробности за сумата или критериите за разпределение. Но това, което е важно да подчертаем, е, че взимаме предвид въздействието на увеличения внос от Украйна в страните на първа линия и ние сме благодарни, че тези страни помагат, като подкрепят Украйна да изнася продукти, защото в момента другите изходни пристанища са блокирани заради войната. Затова обсъждаме ще помощ за тези държави, но ние все още нямаме подробности за втория пакет", каза още Мириам Гарсия Ферер.

Унгария забрани вноса на украинско зърно

Очаква се въпросът с допълнителното подпомагане на петте държави да бъде обсъждан на срещата на земеделските министри от ЕС на 25 април в Люксембург.

Вижте повече в прякото включване на Десислава Апостолова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На втория ден от Великден: Литийното шествие с чудотворната икона от Бачковския манастир
На втория ден от Великден: Литийното шествие с чудотворната икона от Бачковския манастир
Густаво Бусато: Трябва да запазим концентрация към нашата цел да станем шампиони
Густаво Бусато: Трябва да запазим концентрация към нашата цел да станем шампиони