НОВИНИ

Какви са усложненията на транспортираната родилка със "Спартан" до София?

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
20:03, 17.04.2023
19037
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Родилката от Сливен, която вчера беше транспортирана с военен самолет "Спартан" в София остава в болница "Токуда" в тежко състояние и е настанена в реанимация. 30-годишната жена има чернодробна и белодробна дисфукция, както и бъбречна недостатъчност.

Вчера родилката беше превозена от болницата в Сливен до авиобаза "Безмер", а след това транспортирана до София с военен самолет "Спартан". Родилката е била приета по спешност в четвъртък в сливенската болница с отлепена плацента и мъртъв плод.

Остава тежко състоянието на родилката от Сливен, която бе транспортирана до София

По данни на близките два дни преди да се влоши състоянието ѝ 30-годишната родилката е спряла да чувства плода. Тя е приета в тежко състояние в болница "Д-р Иван Селимински" в Сливен. Диагностицирана е с отлепена плацента, мъртъв плод и много ниски стойности на хемоглобина.

"Веднага е направено "цезарово сечение" и са отстранени мъртвия плод и плацентата. След това се наложи да се направи хистеректомия поради атомия на матката. Това, за което говорим и което за жалост не е рядко усложнение след такова състояние, е невъзможността на матката да стегне и това води до вторично кървене", обясни д-р Юлия Бянкова - началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение.

Лекарите в сливенската реанимация констатират бъбречна и чернодробна недостатъчност. Направени са две хемодиализи. Това налага необходимостта жената да бъде транспортирана със самолет "Спартан" до София. Тя е настанена в реанимацията на болница "Токуда".

Родилка в тежко състояние бе транспортирана със самолет "Спартан" до София

"Налице е била голяма кръвозагуба, като над 15 литра биопродукти са прелети до момента. В момента е на 50% кислород, има чернодробна дисфункция, бъбречна недостатъчност, белодробна дисфункция, но слава богу стойностите на креатинина спадат, тъй като тя е на постоянна филтрация в момента, но състоянието остава тежко", заяви Асен Меджидиев - служебен министър на здравеопазването.

От болницата в Сливен заявиха, че преди три години бременност на 30-годишната родилка е завършила по подобен начин, но миналата година тя е родила дете.

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че лекарите полагат всички необходими условия и грижи за пациентката.

Вижте повече в прякото включване на Тереза Кънчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Саша Илич: С оглед на пропуснатата дузпа за Левски, равенството е успех за нас
Саша Илич: С оглед на пропуснатата дузпа за Левски, равенството е успех за нас
Георги Иванов срещу молдовец на старта на Европейското по борба в Загреб
Георги Иванов срещу молдовец на старта на Европейското по борба в Загреб