НОВИНИ

Крум Зарков: Уверен съм, че няма да има проблем с броя на машините

bnt avatar logo
от БНТ
19:16, 08.06.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

"В края на мандата на служебното правителство ще оценим цялостната му дейност по двете големи задачи – едната е конституционната, организацията на изборите, другата задача е тази, която идва от политическата среда. Да се покаже реалното състояние, в което се намира държавата и начинът, по който тя е била управлявана.

По тези две задачи правителството работи и кадровите промени трябва да се оценят накрая, когато се видят резултатите, които са постигнати", каза в "Още от деня" Крум Зарков от БСП.

"Една власт, която си отиде след големи протести, власт, която отказваше да чуе каквато и да е критика, отправена от опозицията и непрекъснато рисуваше розова картина, и след провала на парламента при формиране на правителство, съвсем нормално завършва със служебен кабинет, който трябва да покаже нещата такива, каквито са", коментира той.

Зарков не смята, че машинният вот може да се компрометира заради липсата на машини.

"Проблемът идва от допълнителното закупуване на машини, повече от тези, които държавата вече е придобила за предишния вот заради минаването на пълно машинно гласуване в големите секции. ЦИК са длъжни така да организират процеса, че машините да стигнат. Явно има тежки преговори. Министерският съвет и ЦИК като че ли действат в синхрон и съм уверен, че в крайна сметка няма да има проблем с броя на машините", изтъкна Крум Зарков.

Комбинираният вот за него е нонсенс, така че гласуването само с машина в големите секции с над 300 избиратели е логично решение.

"Машините имат плюсове и минуси. Хартията – също. Но комбинираният вот на двете е нонсенс, той унищожава плюсовете на всеки един от тези методи за гласуване и увеличава минусите им. Пълното машинно гласуване беше логичното решение. Оттук нататък следва организация, добра информационна кампания и апелирам за висока избирателна активност. Не са машините пречките пред вота“, обясни Зарков.

Припомни и позицията на БСП – в големите секции само машина, в по-малките секции - само хартия.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Янев обсъди европейската перспектива на Албания с Еди Рама
Стефан Янев обсъди европейската перспектива на Албания с Еди Рама
Слави Трифонов с реакция след коментари на социолози за изборите
Слави Трифонов с реакция след коментари на социолози за изборите