НОВИНИ

Изтече срокът за регистрация на партии за изборите

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:09, 08.06.2021 (обновена)
Чете се за: 05:17 мин.
У нас
Слушай новината

Политическите сили вече стягат редиците за извънредния парламентарен вот. Готови са листите с кандидатите за следващия парламент.

Крайният срок за регистрация на кандидатските листи изтече днес в 17.00 ч. Участниците в състезанието за 46-ия парламент вече са ясни. Прави впечатление, че няма съществена промяна в листите на основните политически сили в сравнение с вота на 4 април. Голямата разлика е, че лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов не е водач на листа, защото се отказа от участие в следващия парламент.

По традиция лидерската битка и на тези избори ще бъде в 25-и МИР в София. Отново сили ще премерят Бойко Борисов и Корнелия Нинова. От "Има такъв народ" в състезанието се включва сценаристът Филип Станев, от "Демократична България" - съпредседателят на коалицията Христо Иванов. Водач на "Изправи се! Мутри вън!" е Николай Хаджигенов. Новата коалиция "Български патриоти - ВМРО, НФСБ, Воля" е начело с Юлиан Ангелов. Листата на ДПС води Райна Иванова - специалист по международно право. Днес партията регистрира листите си в София.

"ДПС само по себе си като политическа партия винаги е залагала на диалога и в името на България, да се търси най-доброто за българските граждани", каза Цветан Енчев.

Бизнесменът с 18 обвинения Васил Божков също е решил да търси подкрепа за депутатско място. Кандидатурата му е издигната и в 24-и район в София. Там водач на листата на ГЕРБ-СДС е Даниел Митов, а на "Има такъв народ" - председателят на предишния парламент Ива Митева. За идеите на "БСП за България" ще се бори Георги Свиленски. Д-р Стоян Стоянов оглавява листата на ДПС. "Демократична България" е представена от икономиста и съпредседател на Зеленото движение Владислав Панев, а на "Изправи се! Мутри вън!" е Арман Бабикян.

Лидерът на СДС Румен Христов оглавява листата на коалицията в 23-и МИР в София. Експертът по сигурността проф. Николай Радулов е водачът на "Има такъв народ". Начело на листата на БСП е Христо Проданов, а на ДПС - бившия кмет на Владая Таня Иванова. Листата на "Демократична България" оглавява съпредседателят на коалицията Атанас Атанасов, а на "Български патриоти - ВМРО, НФСБ, Воля" - Кузман Илиев. Водач на "Изправи се! Мутри вън!" е Мая Манолова, която днес регистрира листата.

"И този път листите на "Изправи се! Мутри вън!" са в съотношение 80 на 20 вече - граждански лица с партийни активисти. В нашите листи има много млади хора, хора с кауза", заяви Манолова.

За подкрепата на избирателите в Пловдив сили ще премерят Бойко Борисов и Тошко Йорданов. Проф. Иво Христов води социалистите в града. Начело на "Демократична България" е Христо Иванов, а на "Изправи се! Мутри вън!" - Николай Хаджигенов. Танер Али е изборът на ДПС, а Александър Сиди - на "Български патриоти - ВМРО, НФСБ, Воля".

Листата на ГЕРБ във Варна води бившият здравен министър Костадин Ангелов. Другите водачи са сценаристът Филип Станев от "Има такъв народ", лидерът на БСП Корнелия Нинова, Ерджан Ебатин от ДПС, музикантът Стоян Михалев от "Демократична България". Изборът за водач на “Изправи се! Мутри вън” е Татяна Дончева. Евродепутатът Ангел Джамбазки ще събира гласове за новата патриотична коалиция.

В Бургас Любен Дилов, който е от гражданската квота на ГЕРБ-СДС, ще се конкурира с поета и сценарист Ивайло Вълчев от "Има такъв народ". Водач на "БСП за България" е Петър Кънев, на ДПС - Севим Али. "Демократична България" е заложила на IT специалиста Ивайло Мирчев, "Изправи се! Мутри вън!" - на общинския съветник Живко Табаков. Христиан Митев е предложението на новата патриотична коалиция.

В Кърджали по традиция ще се срещнат Цвета Караянчева от ГЕРБ и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. За "БСП за България" ще се бори Велизар Енчев. Юристът Васил Георгиев е изборът на "Има такъв народ". Журналистката Вилдан Байрамова води листата на "Демократична България", режисьорът Максим Генчев - на "Изправи се! Мутри вън!", а икономистът Дора Христова - на "Български патриоти-ВМРО, НФСБ, Воля".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антъни Джошуа срещу Александър Усик - датата и мястото на битката са договорени
Антъни Джошуа срещу Александър Усик - датата и мястото на битката са договорени
Кевин де Бройне се присъедини към лагера на Белгия
Кевин де Бройне се присъедини към лагера на Белгия