НОВИНИ

Защитен черен лешояд е отровен край Добринище

bnt avatar logo
от БНТ
17:48, 08.06.2021
Чете се за: 02:45 мин.
Регионални
Слушай новината

Черен лешояд от световно защитен вид се предполага, че е отровен в района на Добринище. Според природозащитници става дума за умишлено посегателство върху птицата, която все още не е открита.

На последното място, на което е била локализирана обаче, са намерени следи от отровна примамка за хищници. По случая са започнали проверка прокуратурата, Регионалната инспекция по околна среда и води и Агенция по безопасност на храните в Благоевград.

Преди около месец черният лешояд картал е бил пуснат в района на Котел. Той е дарен на страната ни от Испания, като част от проект за размножаването на вида у нас. За няколко седмици лешоядът e прелетял над Гърция, Румъния и се е завърнал в България. Последно е засечен в района на Добринище.

"Кацна на една ливада, ние го видяхме , че кацна там. Нямахме никакви притеснение. След това на сутринта, изведнъж предавателят се оказа в река Места, защото предавателят не предава през нощта, за да пести батерия, вечерта е на ливадата, на сутринта с оказа в река Места, със срязани презрамки, ние го намерихме. Отидохме на последната локация на място и открихме кон, покрит с отрова", казва Христо Пешев от „Фонд за дивата флора и фауна".

"Взети са проби, официалният лекар ги е регистрирал, всичко е направено както трябва. И в последствие ще се координираме с НПО "Зелени балкани", за да изпратят пробите в чужбина, защото в България няма как да се изследват. Токсикологията ни е на по-ниско ниво", казва д-р Атанас Григоров от Агенция по безопасност на храните в Благоевград.

Предприети са действия за почистване на района, така че да не пострадат и други животни. Според природозащитници отровата не е била поставена за лешояда.

Карталът не се размножава и не се среща у нас повече от век. А изчезнала птица е част от единствената двойка черни лешояди, която е започнала да гнезди тази година в България.

Това не е първият случаи на умъртвени, защитени видове птици. През 2017 г. около 40 белоглави лешояди бяха отровени отново с примамки за хищници в района на Кресненското дефиле.

Вижте повече във видеото

Автор: Ирина Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Французите поднесоха извинения на българите национали
Французите поднесоха извинения на българите национали
Жестовите преводачи в нелеката битка с COVID-19
Жестовите преводачи в нелеката битка с COVID-19