НОВИНИ

Ще има ли още машини за вота в чужбина?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:51, 08.06.2021
Чете се за: 05:40 мин.
Политика
Слушай новината

Преговорите между ЦИК и доставчика на машини се провалиха. Държавната институция настоява да бъдат организирани следващите парламентарни, президентски и частични местни избори за 6,5 млн. лева. От фирмата доставчик са категорични, че парите не са достатъчни и ще фалират.

Задължителното машинно гласуване отново е под въпрос. Преговорите между Централната избирателна комисия и доставчика на машини за гласуване "Сиела Норма" се провалиха. Държавната институция настоява да бъдат организирани следващите парламентарни, президентски и частични местни избори за 6,5 млн. лева, от фирмата доставчик са категорични, че парите не са достатъчни и ще фалират. Междувременно Избирателната комисия е игнорирала предложение на друга фирма за доставка на машини на по-ниска цена.

Фирмата доставчик на машини за гласуване "Сиела Норма" заподозря, че държавата ѝ извива ръцете с новата процедура за организация на следващите избори и доставката на нови 1200 машини.

"Отидохме вчера следобяд на преговорите, много бързо приключиха, много екзотично беше всичко, което ни се случва като в някакъв филм на абсурда. Ние сме една средна фирма, ако държавата застане срещу нас, ние за минути ще изчезнем, не можем да се противопоставим на никой", каза изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров.

От компанията са категорични, че не могат да осигурят нови машини и тяхната поддръжка за сумата от 6,5 млн. лева.

"Създава се грешно впечатление, че ние продаваме машини, не - ние осигуряваме услуга, защото продаването се случи миналия път, когато продадохме 9600 машини. И има една много грешна логика, взема се цената на предния търг, дели се на 9600, получава се 3700 лева и сега искаме еди колко си машини, умножаваме по 3700 лева и какво се получава", каза Веселин Тодоров.

Реалната сума на поръчката е 14 млн. лева. От фирмата все пак не отричат, че могат да осигурят новите машини, но без поддръжка или да осигурят поддръжката на старите срещу тази цена. От Централната избирателна комисия обаче не са съгласни с нито един от тези варианти.

"Никаква съществена промяна в плановете на ЦИК няма, ние ще търсим възможност да осигурим повече машини оттук нататък, ако не намерим възможност, ще организираме изборите с наличните машини за гласуване. Отправено е запитване към всички участници в миналата процедура, която беше проведена в края на 2020 година. Ние не можем да увеличаваме бюджета, ние разполагаме с план сметка от Министерския съвет и спрямо това трябва да проведем изборите", каза заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

От ЦИК също така обясниха, че разчитат "Сиела Норма" да осигури поддръжката на вече доставените машини. Държавата не се отказва и от машинното гласуване в чужбина.

"Не, не сме се отказали от тази идея, ние не сме се отказали от никоя идея, не знаем точния брой на секциите, отделно са осигурени и хартиени бюлетини. В случай, че машинното гласуване не може да продължи, във всички секции са осигурени достатъчен брой хартиени бюлетини", каза Цветозар Томов.

От ЦИК обясниха, че ще наблюдават опашките през изборните секции, ако те надхвърлят 50 души, може да се премине и към хартиено гласуване. В същото време от "Сиела Норма" казаха, че още чакат и парите за първите машини.

Една от фирмите, която е участвала в предходния конкурс, обаче е преговаряла вече с ЦИК, но така и предложението й игнорирано, оплакаха се от дружеството.

"Нашата оферта е за 5 млн. лева, ние може да доставим машините в съответните срокове спрямо зададената процедура. Говорих с заместник председателят на ЦИК, говорих с членовете на ЦИК и всеки ми казва ей сега ще ви уведомя", каза Красимир Иванов, представител на фирма за внос на машини от Китай.

Запитан от БНТ какво се случва с тези преговори Цветозар Томов отговори: "Не ми е известен такъв случай".

В крайна сметка от фирмата се принудили да уведомят различните държавни администрации.

"Днес аз уведомих администрацията на президента, администрацията на служебния министър председател, приложил съм документите на нашия български партньор, който участва в процедурата, но не знам защо никой не иска да разговаря с нас", каза представителят на фирма за доставка на машини Красимир Иванов.

Според компанията реалния срок за договаряне е още пет шест дена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Халеп се възстановява от травма и се подготвя за Уимбълдън
Халеп се възстановява от травма и се подготвя за Уимбълдън
Французите поднесоха извинения на българите национали
Французите поднесоха извинения на българите национали