НОВИНИ

Президентът Радев с критика към Мустафа Карадайъ

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:38, 08.06.2021
6053
Чете се за: 03:25 мин.
Политика
Слушай новината

Държавният глава Румен Радев с остър коментар пред медиите по повод визитата на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ в Турция, по повод думи казани от Карадайъ по време на срещите му с президента Ердоган и с други турски политически лидери. Темата коментира днес и Хасан Азис от ДПС.

От цитат на анадолската информационна агенция става ясно, че в Турция лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е напомнил, че сънародниците му са дошли в България преди 100 - 150 г. и добавил: "Тези земи са наши земи. Ние не сме изселници там. Турция е нашата майка родина. След Османската империя останахме там. Нашата борба е да запазим самоличността си. Да запазим езика, религията, обичаите си. Истина е, че имаме трудности".

Президентът Румен Радев реагира остро днес на думите на Карадайъ.

"Мисля, че лидерът на ДПС следва да преосмисли понятието "Родина" и в какъв контекст го употребява. Да си припомни клетвата, която е положил пред българското Народно събрание да спазва българската Конституция, където много ясно е заложено, че не може да се създават партии на етническа и верска основа. Ние имаме една от най-демократичните конституции, която гарантира равни права на всички български граждани и не ги разделя по етнос. Следва и политическите партии да не го правят", заяви президентът Радев.

Държавният глава отбеляза, че винаги е подчертавал, че отношенията ни с Република Турция са изключително важни.

"България винаги е работила активно да се развиват тези отношения. Турция е добър съсед, важен партньор и съюзник, но тези отношения трябва да се развиват върху равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните дела", подчерта държавният глава.

Пред медиите Хасан Азис от ДПС коментира, че с президенти на съседни държави се срещат много политически лидери и това е знак за добри отношения между две съседни страни. Отговори и как тълкува думите на Карадайъ, че очаква 50 000 гласа от Турция и че Турция е негова майка родина.

"Не съм в позицията да тълкувам думите на нашия лидер, но по отношение на задачата, която си поставяме, както имаме задача да работим за Кърджали за 4-ти мандат, имаме за задача да се борим за третата позиция на тези избори, също така да имам максимален брой избиратели в Европа и извън Европа", каза Хасан Азис.

В остра позиция до медиите българските патриоти от ВМРО, Воля и НФСБ определиха казаното от лидера на ДПС в Турция като национално предателство и призоваха прокуратурата да се самосезира.

А от централата на ДПС съобщиха, че Мустафа Карадайъ няма да коментира темата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проучване: Българите най-често купували фалшиви стоки в интернет
Проучване: Българите най-често купували фалшиви стоки в интернет
Ясен Петров дава шанс и на Даниел Наумов срещу Франция
Ясен Петров дава шанс и на Даниел Наумов срещу Франция