НОВИНИ

Над 800 души в 18 държави са арестувани при международна операция

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:21, 08.06.2021
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Мащабен удар срещу глобалната организирана престъпност. Над 800 души са арестувани при координирани операции в 18 държави. Престъпниците попаднаха в капана на ФБР. Смятаното през последната година и половина за най-сигурно криптиращо устройство за съобщения, се оказа разработено и контролирано от Федералното Бюро за Разследване на Съединените щати.

Над 800 ареста, над 700 обискирани обекта, конфискувани над 8 тона кокаин, 48 милиона долара и десетки луксозни автомобили. С полицейски операции от Нова Зеландия до Австралия и от Европа до Съединените щати, операцията "Троянски щит" вече е определяна като една от най-успешните срещу глобалната престъпност.

"В съвременния свят престъпността преминава всякакви граници. За това и службите трябва да направят същото", каза помощник-директорът на ФБР Келвин Шийвс.

Криптиращата система ANOM се появява през есента на 2018-та, няколко месеца след като е затворена канадската компания Phantom Secure. Дотогава нейното криптиращо устройство било използвано масово от наркотрафикантите. Престъпният свят се нуждаел спешно от нова система за криптиране.

"През последните 18 месеца в над 100 държави ФБР успя да снабди с криптиращи устройства престъпни групи и да проследи тяхната комуникация", каза помощник-директорът на ФБР Келвин Шийвс.

Приложението се пласирало бързо. С навлизането му в различни държави се разширявала и мрежата на чуждите служби, които се присъединявали към операцията. За година и половина в акцията се включили над 9000 полицаи от много страни.

"Цифрите са впечатляващи. Над 20 000 криптиращи устройства, използвани от над 300 криминални синдикати, опериращи в над 100 държави. За последните 18 месеца са проследени и проучени над 27 милиона съобщения", каза заместник-директорът на Европол Жан-Филип Лекух.

Убедени в сигурността на приложението, престъпниците споделяли всичко.

"Чухме за арести и конфискуване по време на операцията, но в съобщенията имаше над 100 заплахи за убийства", каза помощник-директорът на ФБР Келвин Шийвс.

Снабдяването с ANOM ставало само чрез препоръка. Цената на устройството е около 2 000 долара. Активира се чрез специален код, който се изпраща от друг потребител. През следващите дни се очакват още данни за операцията от отделните държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще отпадне ли PCR тестът за туристи от Украйна, Полша и Унгария?
Ще отпадне ли PCR тестът за туристи от Украйна, Полша и Унгария?
Цялата страна вече е в жълтата зона на COVID-19
Цялата страна вече е в жълтата зона на COVID-19