НОВИНИ

КС реши: Два от текстовете в Изборния кодекс са противоконституционни

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:49, 07.12.2023
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Конституционният съд обяви два от текстовете в Изборния кодекс за противоконституционни. И двата касаят гласуването с машини.

Единият въвежда ограничение за гласуването с машини в секциите извън страната. Според отменения текст не може да се гласува с машини в секции, в които няма техническо лице, владеещо български език, което да поддържа машината.

Според конституционните съдии, може да се гласува с машини навсякъде, без да има техническо лице, което владее български.

Вторият текст касае ограничението изходния код да се предоставя само на партиите и коалициите, които са получили над 4% от вота на последните парламентарни избори.

Според Конституционния съд, всички партии и коалиции, които са участвали на последните парламентарни избори имат достъп до изходния код и документите на машините.

Други два текста, които депутати от ПП-ДБ атакуваха остават в сила, искането за обявяването им за противоконституционни е отхвърлено. Единият касае гласуването в секции с под 300 избиратели, които могат да упражняват вота си само с хартиена бюлетина. Текстът не противоречи на основния закон. Също така не е противоконституционно законовото разпореждане резултатът от машинното гласуване да се отчита чрез преброяването на бюлетините от машините.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия и Локо София рамо до рамо в кампанията "Подкрепете българските капитани"
Славия и Локо София рамо до рамо в кампанията "Подкрепете българските капитани"
ЕС призова Китай да повлияе на Русия за спиране на войната в Украйна
ЕС призова Китай да повлияе на Русия за спиране на войната в Украйна