НОВИНИ

Кулоарен сблъсък между ГЕРБ и ПП заради затварянето на въглищните централи

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:25, 15.11.2022
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Нов политически сблъсък в парламента. Представителите на ГЕРБ и "Продължаваме Промяната" се скараха заради Плана за възстановяване и устойчивост, който вече действа и беше одобрен от Европейската комисия преди няколко месеца.

Първото плащане по него се очаква до края на годината и ще възлиза на 1,2 млрд. евро. По този повод у нас е Селин Гауер, генерален директор на работната група за възстановяване и устойчивост. Именно срещата с нея провокира и политическите разпри.

Повод за раздора беше заложеното в плана постепенно затваряне на въглищните централи от Маришкия басейн. Първи по темата пресконференция дадоха от ГЕРБ-СДС.

"Асен Василев и Кирил Петков, които отидоха на място и се разписаха в подписките на синдикатите за спасяване на Маришкия басейн, с едната ръка се разписваха, а с другата ръка поемаха ангажимент, с който да затворят 83% от въглищните мощности на територията на страната", заяви Жечо Станков - депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Въглищните ни централи трябва да бъдат затворени до 2026 година с намаляването на емисиите, на въглеродните емисии с 40%", добави Теменужка Петкова - също депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

От продължаваме промяната обясниха, че затварянето на въглищните централи е още от времето на ГЕРБ, но и че партията е пречела на зеления преход.

"Когато продължаваме промяната влезе в управлението в началото на годината, ние бяхме една от най-изостаналите страни, на 24-то място, за внасяне на плана. Намаляването на въглеродните емисии не започва от плана за възстановяване, а започва от техните ангажименти", заяви Кирил Петков.

Пресконференцията обаче премина в спор и взаимни обвинения в лъжи и отнемане на микрофона:

Снимки: БГНЕС

Кирил Петков: Има ангажимент, описани са и централите.
Жечо Станков: Има грешка.
Кирил Петков: Не, няма, вие излъгахте какво са казали колегите от Еврокомисията.
Жечо Станков: Искате ли саниране?
Кирил Петков: Естествено, че енергийната ефективност е много важна.
Жечо Станков: Искате ли саниране?
Кирил Петков: Вие искате да няма енергиен преход, лично господин Делян Добрев има връзки с фирмите за саниране.

Селин Гауер присъства на годишната среща за плана. Тя посъветва България да се справи с трудностите, въпреки предизвикателната политическа обстановка.

"Планът за възстановяване и устойчивост премина през доста перипетии, няколко правителства работиха по него и аз смятам, че всяко от тях е допринесло за неговия финален вид. Ако България не постига резултатите, които са заложени там, е нормално да не получава парите. ", коментира вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Към момента е застрашена втората вноска от плана, която ще възлиза на 700 млн. евро, заради запазването на регулирания пазар на тока за бита.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия с нова масирана въздушна атака в Украйна, изстреляни са над 100 ракети
Русия с нова масирана въздушна атака в Украйна, изстреляни са над 100 ракети
Валентин Антов: Трябва да продължим да изграждаме нашия стил на игра
Валентин Антов: Трябва да продължим да изграждаме нашия стил на игра