НОВИНИ

Турските власти продължават разследването на кървавото нападение в Истанбул

Айше Сали
от Айше Сали
18:18, 15.11.2022
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Турция арестува съпричастен към атентата в Истанбул, който е трябвало да изведе мнимият съпруг на атентаторката в България. Разследването на нападението продължава.

Днес следобед бяха задържани още двама души, с което общият брой на арестуваните става 50, съобщи турският министър на правосъдието. Става дума за двама братя, като единият е трябвало да заведе помагача на атентаторката до Одрин, от където да избяга към България. Другият задържан пък е трябвало да изведе жената-атентатор към Гърция. Сред арестуваните има и човек, който е довел до мястото на взрива жената-атентатор.

Турски медии: Мъжът, представял се за съпруг на атентаторката, е планирал да избяга в България

Хора от цял свят, които говорят на различни езици, продължават своята обиколка в сърцето на Истанбул. Затова "Истиклял" е все така шумен, но има и неща, които вече не са същите.

Хайдар Али Йълдъз, районен кмет на "Бейоглу": "Махнахме и пейките, и саксиите. Дадохме тази препоръка на Голямата община от съображения за сигурност още миналата година. Това е район със специален режим на достъп и всичко, което поставяме, трябва предварително да бъде обсъдено и по отношение на сигурността. Още миналата година беше взето решение за премахването на пейките. За съжаление го направихме след едно трагично нападение".

Единството личи от малките жестове. Като венеца, който уличните музиканти са положили в памет на жертвите. Днес за тях се помолиха от обикновени туристи и политици до ветерани от войните. Въпросът за конкретната причина за атентата все още няма отговор.

Мехмет Алтунч, журналист в "Haber Global": "През последните 6 години в Турция нямаше атентати. Органите на реда и силите за сигурност имат значителен принос за това. Все пак говорим за терор и подобни атаки се случват и могат да се случат навсякъде по света. Нито една страна не успя да се справи напълно с това".

Журналист в "Haber Global" за атентата в Истанбул: Подобни атаки могат да се случат навсякъде по света

Силите на реда, продължават да следят за сигурността по булеварда. Бронираните коли и автоматите са на всеки ъгъл.

Вижте повече в прякото включване на Айше Сали

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кулоарен сблъсък между ГЕРБ и ПП заради затварянето на въглищните централи
Кулоарен сблъсък между ГЕРБ и ПП заради затварянето на въглищните централи
Все още не е ясна причината за смъртта на кмета на Якоруда
Все още не е ясна причината за смъртта на кмета на Якоруда