Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Все още не е ясна причината за смъртта на кмета на Якоруда

от БНТ
18:15, 15.11.2022
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Самоубийство е една от основните версии, по която работи районната прокуратура в Благоевград във връзка със смъртта на кмета на Якоруда Нуредин Кафелов. Според близките на намерения с огнестрелна рана в главата кмет обаче, няма причина той да посегне на живота си.

Кметът на Якоруда бил видимо притеснен последните дни, твърдят негови близки

Малко след обедната почивка вчера, Нуредин Кафелов предупредил шофьора си, че имал работа във вилната зона "Трещеник" и щял да се върне бързо. Часове по-късно обаче, след като телефонът му бил изключен, шофьорът тръгва да го търси и го намира в гората с огнестрелна рана в областта на главата.

"Всички находки от извършения оглед сочат самоубийство. Но разбира се като всяка досъдебно производство си работи и другите версии, като склоняване към самоубийство, разбира се и убийство", каза Костадин Чилев - заместник-районен прокурор на Благоевград.

От прокуратурата казаха още, че автомобилът на Нуредин Кафелов е бил отключен, а тялото му намерено на задната седалка.

Поясниха, че не е имало следи за наличието на други хора в колата. Установено е , че по телефона на кмета, управлявал 4 мандата общината, е имало дупки от куршуми.

Следи от куршуми са открити по телефона на кмета на Якоруда

След проведените разпити на служители в общината и близки на Кафелов, част от тях споделили че през последните дни кметът е бил видимо притеснен. Други роднини и жители на Якоруда обаче, отричат той да се е държал странно.

Преди няколко месеца, разследване срещу Кафелов започнаха от КПКОНПИ след получени сигнали, че е обявявал обществени поръчки в полза на свои близки, включително и съпругата си. Проверките в Якоруда коментира единствено Ваня Гатдерова, която е един от малкото политически опоненти изправила се в битка за кметския пост срещу Нуредин Кафелов през 2019 г.

"На последната сесия не дойде преди две седмици, нямаше го, беше пътувал за София. Не съм го срещала. Знам, че имаше проверки от много инстанции, но не съм наясно какво се е случвало във времето и нямам представа. Работата на Общинския съвет и работата на общинска администрация са две различни неща", каза Ваня Гатдерова, общински съветник.

Според наши източници в КПКОНПИ са водени няколко производства за конфликт на интереси по различни сигнали срещу кмета на Якоруда Нуредин Кафелов. Водено е и разследване за злоупотреба със служебно положение.

Репортери: Али Мисанков, Станислава Христова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Валентин Антов: Трябва да продължим да изграждаме нашия стил на игра
Валентин Антов: Трябва да продължим да изграждаме нашия стил на игра
Крум Зарков в Брюксел: EК потвърди подкрепата си за приемането ни в Шенген
Крум Зарков в Брюксел: EК потвърди подкрепата си за приемането ни в Шенген