НОВИНИ

Лъчезар Богданов: Заплащането на газа в рубли не променя нищо за купувачите

bnt avatar logo
от БНТ
09:51, 01.04.2022
Чете се за: 02:12 мин.
Бизнес
Слушай новината

Указът на руския президент Владимир Путин за заплащане на газа в рубли не променя нищо за страните купувачи, коментира в "Денят започва" икономистът Лъчезар Богданов.

Според него действията на руския президент представляват по-скоро политически акт за "вътрешна употреба" - опит на руските власти да покажат на гражданите си, че Русия също може да променя правилата и да налага условия на Запада.

"Цената на газа не се променя от това, а всеки купувач ще продължава да превежда в долари или евро дължимото по сметка на "Газпромбанк". Там обаче ще има открита и сметка в рубли и като постъпи плащането в долари или евро, банката ще ги обмени за своя сметка по курса на деня. Това не променя по никакъв начин това, което ще плащат клиентите на "Газпром", не променя и цените. Ние няма да купуваме рубли. Всеки клиент на "Газпром" си открива две сметки в банката, но преводът се извършва във валутата, по която е била договорена доставката. Оттам нататък банката си обменя парите, но това не касае клиента. Той си плаща по начина, по който е договорена доставката. Не виждам Москва да печели нещо от това, а изглежда по-скоро като политически ход, който да покаже че и руското правителство е мощно и може да поставя условия." - каза икономистът.

Богданов добави, че и в момента клиентите на "Газпром" внасят валута в Русия, която впоследствие се обменя в рубли. Към момента това е и единственият начин в Руската федерация да влизат евро или долари, защото санкции върху плащанията за газ и петрол няма.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха двама души с голямо количество наркотици в София (Снимки)
Задържаха двама души с голямо количество наркотици в София (Снимки)
Нинова: Днес влизат в сила всички мерки, които представляват 20 млрд. лева от бюджета за 2022
Нинова: Днес влизат в сила всички мерки, които представляват 20 млрд. лева от бюджета за 2022