НОВИНИ

Легендарната Мария Гигова в "Зала на славата"

Мария Гигова
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
15:28, 20.08.2023
Чете се за: 02:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Мария Гигова е живата легенда на българската и световната художествена гимнастика, а името ѝ завинаги ще остане записано със златни букви в историята, тъй като тя е първата трикратна абсолютна световната шампионка.

"Симбиозата музика-движение ме грабна. Тези два компонента в живота ми винаги са ме съпътствали. Удовлетворението от спорта е голямо, особено когато имаш успехи. Първите успехи дойдоха на държавното първенство, а година по-късно ме взеха в националния отбор. Тогава взех участие в световното първенство в Прага", разказва тя.

За своите постижения Гигова е отличена със званието "Гимнастичка на века" за 20-и век, а у нас е удостоена с първата почетна награда за спортен "Икар". През 2017-а година държавният глава Румен Радев я награждава с орден "Стара планина" I степен "за изключително големите ѝ заслуги за развитието на спорта".

"Най-силният момент в живота ми бе този, в който родих дъщеря ми. Забравих всичко друго в този момент. От този момента нататък, тя беше моят приоритет. Тя е красиво и добро създание. Имам и внук, който също е много добро дете. Радвам им се и съм щастлива с тях. Най-хубавото нещо за една жена е да стане майка и да сътвори нещо от себе си", добави тя.

След края на активната си кариера българката остава близо до гимнастиката, като изпълнява различни дейности, сред които председател и почетен председател на БФХГ, член на Техническия комитет по художествена гимнастика, почетен съдия на ФИГ и много други.

"Аз бях много борбена личност. Обичах да се състезавам, победите и публиката. Усещах любовта на хората - харесваха ме, аплодираха ме. Винаги се пишеха суперлативи за мен", споделя легендарната ни гимнастичка пред БНТ.

Още разкази от неповторимата Мария Гигова вижте във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Младенов за Голомеев: Винаги ни е давал кураж и сила
Георги Младенов за Голомеев: Винаги ни е давал кураж и сила
Чавдар Костов остава в БК Рилски спортист и през следващия сезон
Чавдар Костов остава в БК Рилски спортист и през следващия сезон