НОВИНИ

Левски надви Славия пред собствена публика в най-старото столично дерби

Победата беше общо пета за "сините" през настоящата пролет, като момчетата на Николай Костов продължават без загуба след подновяването на родняи футболен шампионат

Борил Гочев
от Борил Гочев
21:01, 29.03.2024
Чете се за: 03:00 мин.
Спорт
левски надви славия собствена публика старото столично дерби
Слушай новината

Отборът на Левски надигра с 2:0 Славия в столично дерби от 26-ия кръг на родната Първа лига, играно на стадион "Георги Аспарухов" в София.

Успехът за "сините" беше общо пети за тях през пролетта в шест мача, като той беше осигурен чрез попаденията на Рикардиньо преди почивката и Марин Петков в заключителните секунди на срещата.

С тази победа момчетата на Николай Костов събраха 51 точки на 4-ото място в подреждането, докато "белите" остават на 11-ата позиция с актив от 29 пункта.

Двубоят започна по-добре за домакините, които още в откриващите минути отправиха два опасни удар по посока вратата на своя съперник, но те бяха отразени от стража Светослав Вуцов.

Все пак по-добрата игра на "сините" продължи, за да се стигне до 38-ата минута, когато Рикардиньо получи подаване от Патрик Мислович, овладя топката и с удар от дъгата на наказателното поле матира вратаря на гостите за 1:0.

Малко преди почивката бразилецът отново беше замесен в интересна ситуация, когато срещу него бе извършено нарушение, което първоначално доведе до отсъждане на дузпа в полза на Левски. След преглед на ситуацията обаче се видя, че секунди по-рано в хода на атаката нападателят е бил в положение на засада и така 11-метровият наказателен удар беше отменен.

През втората част Славия беше тимът, който в по-големи периоди контролираше топката и правеше опити да стигне до изравнителен гол. Близо да такъв беше Тони Тасев в 78-ата минута, когато негов изстрел от пряк свободен удар беше отразен от Пламен Андреев. Малко по-късно пък Велко Йеленкович се оказа на страхотна позиция след подаване с глава на Куентин Зеедорф, но от няколко метра младежкият национал стреля над целта.

В крайна сметка обаче всички амбиции на "белите" да измъкнат нещо от мача приключиха в последната минута на продължението, когато Марин Петков се възползва от асистенция на Джавад Ел-Джемили и с удар от движение подпечата трите точки на Левски.

По този начин "сините" повториха успеха си срещу Славия от месец септември миналата година и по този начин оформиха първи дубъл срещу своя съперник от сезон 2018/19 насам.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се приема идеята повторното явяване на матура да се заплаща?
Как се приема идеята повторното явяване на матура да се заплаща?
Спортни новини 29.03.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 29.03.2024 г., 20:50 ч.