НОВИНИ

Лидерите на страните от ЕС се събират в Брюксел

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:18, 30.05.2022
Чете се за: 01:20 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Лидерите на страните от ЕС се събират днес и утре в Брюксел на среща на върха, в центъра на която ще бъдат войната в Украйна, санкциите срещу Русия и високите цени на енергията. България ще бъде представена от премиера Кирил Петков. Преди това той ще участва като гост в срещата на европейските либерали.

Преговорите между страните за постигане на споразумение за ембаргото върху руския петрол и петролни продукти продължиха и вчера, но споразумение не беше постигнато. Обсъжда се вариант до края на годината да бъдат забранени доставките на руски петрол по море, но да има изключение за доставките по тръбопровода "Дружба".

Засега не е ясно дали България също ще получи изключение. Евролидерите ще обсъждат по-късно създаването на фонд за следвоенното възстановяване на Украйна. В срещата чрез видеовръзка ще се включи украинският президент Володимир Зеленски.

Утре европейските държавни и правителствени ръководители ще обсъждат европейската политика в областта на енергетиката, продоволствената криза, породена от войната в Украйна, както и въпроси, свързани с европейската отбрана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След стрелбата в Тексас - Байдън и съпругата му посетиха мястото на трагедията
След стрелбата в Тексас - Байдън и съпругата му посетиха мястото на трагедията
Тристранният съвет ще заседава извънредно
Тристранният съвет ще заседава извънредно