НОВИНИ

Липсата на кворум спасява Зоран Заев от сваляне

липсата кворум спасява зоран заев сваляне
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
18:39, 11.11.2021
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

В парламента на Република Северна Македония до 18.00 часа българско време нямаше необходимия кворум за започване на дебата за гласуване на недоверие на кабинета на премиера Зоран Заев.

В пленарната зала присъстват само 60 депутати. За да започне заседанието, са необходими минимум 61 народни представители. В последния момент един от подписалите се под искането за гласуване на вот на недоверие - депутатът от БЕСА Кастриот Реджепи, не се яви на дебата. Той написа в собствения си профил в социалните мрежи, че няма да участва в дебата, "защото е получил мощни сигнали от стратегическите партньори САЩ и ЕС, чрез посредничеството на висш дипломат, че през декември има голяма вероятност РСМ да получи дата за започване на преговори за членство в ЕС".

В залата не присъства и председателят на парламента Талат Джафери. Заседанието се ръководи от Фадил Зендели, който на няколко пъти даде почивка.

В пленарната зала присъстват и двама народни представители, които са облечени със скафандри, защото са положителни на коронавирус.

В кулоарите на Събранието са и депутатите от парламентарното мнозинство, но те не влизат в пленарната зала и не се регистрират. Ако до полунощ няма гласуване на вота на недоверие, тогава искането ще се счита за провалено.

В края на миналата седмица лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски показа списък с имената на 61 народни представители, които са се подписали под искането за гласуване на вот на недоверие. Мицкоски каза, че в "страната има ново парламентарно мнозинство".

Какво следва за Република Северна Македония след оставката на Заев?

След провала на местните избори на 31 октомври Зоран Заев съобщи, че подава оставка от поста премиер и лидер на управляващия Социалдемократически съюз (СДСМ). Преди два дни обаче на заседание на ръководството на партията бе взето решение оставките да бъдат отложени за неопределено време.

В негова защита застана и президентът Стево Пендаровски, който каза, че "решението на Заев е погрешно". "Не може да подаваш оставка, само защото си загубил местните избори", каза Пендаровски.

В момента в македонския парламент върви поредната почивка в очакване да се събере необходимия кворум за провеждане на вота.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След казуса с къщата на Гешов: Може ли общината да опази паметниците на културата?
След казуса с къщата на Гешов: Може ли общината да опази паметниците на културата?
Индийци се потапят в река с токсична пяна, за да спазят религиозен ритуал
Индийци се потапят в река с токсична пяна, за да спазят религиозен ритуал