НОВИНИ

Отлагат безсрочно оставката на Зоран Заев

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
06:38, 10.11.2021
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Изпълнителният и Централен съвет на СДСМ единодушно реши премиерът и лидер на партията Зоран Заев да отложи оставките, които подаде, докато се нормализират процесите в страната. Това съобщи председателят на ЦК на СДСМ Перо Костадинов след заседание на двата партийни органа късно снощи.

„Искам да ви информирам, че след ползотворна и демократична дискусия, в която членовете на ЦК на СДСМ, имайки предвид развитието в страната и инерцията, в която се намира Северна Македония в този период, в който е много важно положителните процеси да продължат, единодушно решиха председателят на СДСМ и премиерът да отложат оставката си за известно време, докато ситуацията се нормализира”, каза Костадинов.

Според него отлагането на оставките на Заев ще бъде безсрочно, докато ситуацията в страната го налага.

Той изрази надежда, че всички, особено политиците и длъжностните лица, ще се придържат към демократичния курс на страната и че всички заедно „ще продължим по европейските пътища, които означават напредък”. „СДСМ днес изпраща преди всичко послание, че е отворено за всички, че е партия, която обединява”, добави Костадинов.

Какво следва за Република Северна Македония след оставката на Заев?

Той информира още, че на заседанията на Изпълнителния и Централния съвет са разгледани актуалните събития в страната и в партията.

Обсъдихме различни събития на македонската политическа сцена и в момента е най-важно парламентарното мнозинство да продължи по пътя, който е много важен за страната. Страната не трябва да изоставя тези процеси и тези политики и разбира се, всички процеси са важни и всички ние сме заинтересовани страни в същите тези процеси. И стъпка по стъпка, първо, трябва да успокоим гражданите и да не влагаме фатализъм във всичко. Като държава не трябва да допускаме нови години на неуспехи, нови години, в които демократичният капацитет ще бъде нарушен, особено прогресивните европейски. възможности, които се разкриват пред нас, каза Костадинов.

„В крайна сметка не бива да забравяме, че председателят на партията лично подаде оставка и всички ние като ЦК на СДСМ уважаваме тази оставка, но ЦК недвусмислено поиска оставката да бъде отложена преди всичко заради инерцията на процесите в Северна Македония”, допълни още Костадинов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж почина след съмнителни грижи във варненски хоспис
Мъж почина след съмнителни грижи във варненски хоспис
Как се карат шофьорски курсове по време на пандемия
Как се карат шофьорски курсове по време на пандемия