НОВИНИ

Литва обяви извънредно положение по границата си с Беларус

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:24, 10.11.2021
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Неясна остава съдбата на мигрантите, които се опитват да влязат от Беларус в Европейския съюз. Литва въведе извънредно положение по границата си с Беларус. То влезе в сила тази нощ и ще действа един месец.

За първи път в съвременната си история, Литва въвежда подобна мярка. В граничния район с Беларус вече могат да влизат само местни жители и то със специални пропуски. В зоната са забранени масовите събирания.

Не искам да плаша никого, но трябва да сме подготвени за всякакви непредвидени ситуации, каза Ингрида Шимоните, премиер на Литва.

Мигрантски натиск - Полша засили охраната на границата с Беларус

Само през юни и юли 4200 мигранти са преминали в Литва от Беларус. Граничните служби са предотвратили влизането на повече от 6000 души.

Изправени сме пред хибридна атака, неконвенционална атака, при която за съжаление децата са изтласкани на преден план. От една страна трябва да изпълним нашия дълг да бъдем хора и да се грижим за тези, които вече са в Литва. От друга страна, трябва да защитаваме нашата държавна граница и външната граница на Европейския съюз, каза Виктория Кмилите-Нилсен, председател на парламента на Литва.

Варшава също въведе извънредно положение по полско-беларуската граница. Около 2500 мигранти, предимно от Ирак, чакат на границата между на Беларус и Полша.

Беларуските гранични власти разпространиха кадри с мигрантите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се карат шофьорски курсове по време на пандемия
Как се карат шофьорски курсове по време на пандемия
Болници в Нидерландия призоваха за по-строги мерки срещу COVID-19
Болници в Нидерландия призоваха за по-строги мерки срещу COVID-19