НОВИНИ

Липсата на специалисти затваря отделения в страната

възобновяват плановия прием болница отрицателен антигенен тест
bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 21.01.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Липсата на специалисти затваря отделения в болниците в страната. На много места освен от медицински сестри, спешно се нуждаят от анестиолози и хематолози. Русенска и Благоевградска област разполагат общо с трима такива лекари. Във Видин не работи отделението по неврология. Често се налага пациенти от различни краища на страната да пътуват до столицата, за да се лекуват.

Липсата на съдов хирург отвежда близък на Марина Тодорова от болницата във Видин в частна в Пещера.

"Беше постъпил тук в Ковид отделение, но снощи в друга болница сме го закарали, защото получил усложнение. Нямаме специалист и той получил тромб... Искаха да го карат в София от тук от болница, там не го приемат, че е с ковид положителен", разказа Марина Тодорова, близка на пациент, който е бил на лечение.

Не работи и отделението по неврология, след като единственият специалист в областта починал от коронавирус.

д-р Ивета Найденова, директор на МБАЛ „Св. Петка"-Видин каза: "Няма невролог, ако някой има възможност, да намери такъв."

А онкологичният център в Русе не може да намери нуклеарни медици.

Д-р Камен Кожухаров заяви: "Които се занимават с радиоизоторни диагностика и лечение с радионуклеиди, имаме нужда от двама хирурзи, медицинската онкология, т.е. химеотерапията или лекарствената терапия - там може би един специалист по лъчелечение".

И въпреки че модерна апаратура има в почти всички здравни заведения, понякога тя не помага, защото няма кой да работи с нея. Затова управителите на болниците са единодушни, че кризата ще се задълбочи, ако не се вземат адекватни мерки, сред които е увеличението на заплатите.

д-р Георги Георгиев, директор на онкологична болница „Св.Мина"-Благоевград, обясни: "Повече отвсякога има нужда от реформа това здравеопазване и един друг много важен фактор, нали съответното достойно заплащане на тези хора. Всеки един новозавършил лекар е добре дошъл, ще го приемем, защото имаме много хора в една пенсионна възраст и изпълняват своите задължения, докато могат да работят, да съдействат за тяхното изграждане".

За да осигури медицински сестри, болницата "Свети Мина" в Благоевград разчита на завършващите студенти от медицинския колеж на Югозападния университет.

Екип „По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къщи и ниви в село Димчево са под вода
Къщи и ниви в село Димчево са под вода
Каса вино от Бордо се завърна на Земята, след като отлежа една година в Космоса
Каса вино от Бордо се завърна на Земята, след като отлежа една година в Космоса