НОВИНИ

Липсващото парче от пъзела

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
21:09, 03.07.2024
Чете се за: 06:07 мин.
Спорт
липсващото парче пъзела
Слушай новината

Още от момента, в който се появи на терена през 2016 година за Байер Леверкузен и се превърна в най-младия играч, който някога е играл за отбора в Бундеслигата, беше ясно, че Кай Хаверц ще бъде по-специален състезател. Ще бъде звезда. След като напусна Германия в посока Острова, някак винаги беше леко енигматичен, загадъчен. Като загадка, която трябва да разрешиш. Челси сякаш не знаеше как да го изполва.

В началото и в Арсенал може би не бяха съвсем наясно. Дори в момента, 48 часа преди четвъртфинала срещу Испания на европейското първенство, Хаверц е обект на дискусии – трябва ли да играе или не. Къде трябва да играе? Има поддръжници, има и критици. Ако се чудите откъде идват полемиките – ще ви отговоря. Не се знае какво точно прави Кай Хаверц. Но не ме разбирайте погрешно – той е изключително полезен, но невъзможността да се конкретизира позицията му на игрището ядосва феновете и тревожи анализаторите.

В Германия изглежда странен. Буквално и преносно. Играе на позицията на централен нападател, подпомаган от Мусиала, Вирц, Гюндоган, Сане или който е на терена към момента. Но доста често споменатите всъщност се намират в по-предна или атакуваща позиция от Кай, което обърква хората. Никлас Фюлкруг е нападателят, който може да вкарва от пейката. Денис Ундав и Максимилиан Байер са нападателите, които бяха във форма през сезона в клубовете си. Томас Мюлер е нападателят, чийто опит е недостижим за останалите му колеги в атаката. Кай Хаверц е нападателят, който ... подхожда на стила и тактиката на селекционера Юлиян Нагелсман.

В доста епизоди от мачовете Хаверц изглежда незабележим в германската атака. Защото той има по-особен маниер в играта – излиза от наказателното поле, движи се много без топка, комбинира бързо с хората около себе си, рядко отправя удари. И когато няма голове, естествено критиките отиват към човека на върха на атаката. При Фюлкруг картинката е доста по-праволинейна. Той иска да обстрелва противниковия вратар непрестанно като типичен централен нападател. Прекрасната му успеваемост вече го направи любимец в очите на феновете на Бундестима. Има два гола като резерва, колкото има и Хаверц. Но тези на Кай са от дузпи. Просто ефективността около наказателното поле никога не може да бъде равносилна в очите на хората като головете, които са солта и пипера на футбола. Само Ерлинг Холанд има повече спринтове без топка в крака от Хаверц от всички футболисти във Висшата лига за изминалия сезон. Точно подобен спринт осигури победния гол за Челси на финала в Шампионската лига през 2021.

По-дълбокия анализ определено е в полза на играча на Арсенал. С него като титуляр в редиците си (същото е валидно и за Челси през сезоните 2021/2022 и 2022/2023) „артилеристите“ имаха по-добро съотношение на победи към загуби и повече вкарани голове средно на мач, отколкото без него от първата минута на терена. И е невъзможно да му сложиш етикет. Играе като централен нападател, бил е втори нападател, плеймейкър, крило, дори ляв бек в две от контролите на Германия в началото на престоя на Нагелсман, атакуващ халф при суперагресивното 3-4-3 на Петер Бош преди години в Байер Леверкузен. Той по-скоро е точният пример за продукта, който в момента Германия произвежда във футболно отношение – може да играе навсякъде. В Германия по-скоро проблемът е, че не се изграждат състезатели, които са безупречни на една конкретна позиция – било то централен нападател или централен защитник. Трябва да можеш всичко.

При Франк Лампард в Челси Хаверц изглеждаше объркан, при Тухел след това ротациите следваха една след друга – от нападател, който пресира непрестанно, през плеймейкър с номер 10. И все така беше трудно да назовеш позицията му. Това, че се движи непрекъснато, отваря пространства за колегите му в нападение и това му се нрави. Това просто си е неговият подход към играта. Дори да означава, че той няма да е голямата звезда – през февруари тази година Арсенал надделя с 6:0 над Уест Хем, като той нито асистира, нито вкара, а игра като централен нападател. И въпреки това мениджърът му Микел Артета обясни как това е един от най-стойностните мачове на Кай заради огромния му принос в атака. И Нагелсман е усетил този парадокс. Че за да бъде пъзелът завършен, трябва да намери мястото на Хаверц.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Алкарас и Даниил Медведев намериха място в третия кръг на Уимбълдън
Карлос Алкарас и Даниил Медведев намериха място в третия кръг на Уимбълдън
Холивудската звезда Джесика Ланг пристигна в България
Холивудската звезда Джесика Ланг пристигна в България