НОВИНИ

Локализираха горския пожар край Свиленград

bnt avatar logo
от БНТ
19:22, 23.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Голям пожар горя край Свиленград. Огънят е избухнал между селата Студена и Дервишка могила. Над 8 часа огнеборци, доброволци и горски служители се борят с огнената стихия. Към момента пожарът е локализиран, но има опасност да пламне отново заради необходени огнища. Пожарът е в много труднодостъпна местност. Няма опасност за жителите на селата Левка, Студена и Дервишка могила. Пожарът най-вероятно е причинен от човешка безотговорност. До момента е установено, че една от искрите, а те са две, е тръгнала от трактор. Причините за пожара още се уточняват.

Пламъците избухват тази сутрин и бързо обхващат голяма площ. Гасенето е трудно заради труднодостъпния терен, до който не може да достигне техника

Комисар Николай Вълчев - директор на РСПБЗН - Хасково: Няма възможност да се гаси с протипожарни автомобили, голямата част се гаси на ръка и на практика по целия периметър сме минали с екипи, но трябва да го обиколим още няколко пъти поне, тъй като не сме сигурни дали там където сме минали сме го погасили.

След обед в гасенето се включи и военният вертолет Ми-17. Той обливаше горските масиви от въздуха.

Огънят унищожи стотици декара гора.

Инж. Михаил Михайлов - директор ДГС Свиленград: "Тука има смесена гора - иглолистна и широколистна гора. Вътре има две насаждения с бял борово и черно борово насаждения, които изгоряха на 100%, следва другото е само дъбова гора и тук вече излиза надолу по асфалта".

Пожарът най-вероятно е възникнал при почистване на земеделски площи. Според запознати обаче, има вероятност да е и умишлено предизвикан, тъй като огнищата са две.

Инж. Михаил Михайлов - директор ДГС Свиленград: "Има някаква предварителна информация,че огънят е тръгнал на две места тук от асфалта".

Причината за възникването на пожара ще установи разследване, след извършване на съответните действия.

Репортер: Десислава Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чете ли повече българинът след падането на ДДС на книгите?
Чете ли повече българинът след падането на ДДС на книгите?
Десетки хиляди на протест срещу Лукашенко в Минск
Десетки хиляди на протест срещу Лукашенко в Минск