НОВИНИ

С венци и цветя почетохме жертвите на тоталитаризма (обзор)

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:00, 23.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Вдигнатите юмруци и умишленото подклаждане на напрежение между гражданите не са символ на демокрацията. Тази позиция публикува във Фейсбук премериерът Бойко Борисов по повод деня, в който Европа почита паметта на жертвите от тоталитарните режими. По света те са 140 милиона.

В София денят беше отбелязан край мемориала на загиналите в парка до НДК. Денят на почит към жертвите на тоталитаризма стана повод много политици да направят свой прочит на актуалната обстановка в страната.

Венци и цветя бяха поднесени на мемориала на жертвите на комунизма при НДК. В присъствието на представители на партии, сдружения и граждани беше отслужена и заупокойна литургия.

Във Фейсбук премиерът Борисов се обяви против насилието и жестокостта на тоталитарните режими, които по думите му са прекършили милиони човешки съдби. Борисов допълва още, че няма място за реваншизъм и разделение. Вдигнатите юмруци и умишленото подклаждане на напрежение между гражданите не са символ на демокрацията. Правова държава не се постига с грубо нарушаване на правовия ред, както се внушава днес, коментира още премиера във Фейсбук.

Лидерът на СДС присъства на заупокойната молитва. Румен Христов припомни, че непосредствено след 9-и септември около 20 хиляди души са избити само в първите седмици.

"Ако направим една равностметка ще видим, че от най-големите пандемии в света като започнем от испанския грип, другите болести, включително и коронавирус и като видим жертвите от първата и втората световна война те са много по-малко от тези, които са дадени при изпълнение на директивите на тоталитарните режими".

Пред НДК беше и евродепутатът от ДПС Илхан Кючук, който припомни репресиите на комунистическия режим върху българските мюсюлмани.

Лидерът на „Да България" също използва днешната дата, за да се обърне към прокурорите по повод утрешното им национално съвещание. Според него те не трябва да се съгласяват да бъдат цитат „заложници на тоталитарното мракобесие и неговите опити за исторически реванш".

Освен от политиците днешният ден беше избран за послание и от главния прокурор. В Туитър той публикува снимки от освещаването на възстановен параклис и цитира думите на митрополит Климент „Има Православие у нас, има български народ; няма Православие - няма български народ!" и допълва „Поклон пред всички българи загинали за идеалите си!"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки хиляди на протест срещу Лукашенко в Минск
Десетки хиляди на протест срещу Лукашенко в Минск
Пожар гори край къмпинг Арапя
Пожар гори край къмпинг Арапя