НОВИНИ

Любомир Ганев: Огромен успех и признание за България

Президентът на Българската федерация по волейбол определи избирането му за член на административните бордове на CEV и FIVB като позитив за българския волейбол.

Любомир Ганев
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
16:40, 25.08.2024
Чете се за: 03:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Любомир Ганев беше избран за член на административните бордове на европейската конфедерация CEV и световната федерация FIVB.

Легендата на волейбола присъства на конгреса в Неапол, на който за нов президент на CEV беше избран хърватинът Роко Сикирич. От поста се оттегля сърбинът Александър Боричич.

След като се прибра в България, Ганев даде интервю пред официалния сайт на Българската федерация по волейбол.

- Г-н Ганев, поздравление за избора ви в административните бордове на CEV и FIVB. Какво значение имат те за волейбола ни?

- Огромен успех за България! Това е признание за всичко, което правим с колегите от Управителния съвет. Показваме на Европа и света, че България развива волейбола и резултатите са на лице. В последните 40 години не е имало българин в административния борд на FIVB. Лично за мен това е страхотна чест. Обещах на всички колеги на конгреса, че България ще е все по-активна във волейболните инициативи.

- Какво е мнението ви за новия президент Роко Сикирич? Познавате ли го?

- От много време познавам Роко и смятам, че е изключително амбициозен човек. Още когато започна неговата предизборна кампания, той ми каза: „Любо, всички сме тук, за да работим за волейбола! Ти със сигурност имаш място в административния борд, независимо кой е президент!" Благодарих му пак за думите и гарантирам, че като представител на България в борда ще бъда от полза на CEV. Интересен е фактът, че доста големи федерации като Италия, Полша, Турция и Нидерландия нямат свой член за първи път от много години.

- Взехте ли важно решение за близкото бъдеще?

- Не сме. Още не е определена датата на първото заседание на борда. Единствените конкретни решения бяха за вицепрезидентите и административната дейност. Тепърва ще избираме представители на комисии. Нашите кандидати са четирима. Пламена Стойкова и досега е секретар на правната комисия Александър Виналиев е кандидат за съдийската комисия. Валентин Помаков е за комисията по волейбол, където се правят всички правила. Предложихме и Теодор Салпаров за комисията на състезателите. Там обаче имаше много малко заявени кандидати – само петима, а трябва да са десет. Затова ще има нов подбор и съответно избор. България предложи Радостин Стойчев да влезе в треньорската комисия на FIVB. Тя ще бъде определена на конгреса през ноември. Аз съм сигурен, че всички наши кандидати ще бъдат избрани. Това са много компетентни хора, които могат да допринесат за работата.

- Имахте ли някой интересен разговор на конгреса?

- Не бяха един и два. Три пъти вечеряхме с останалите колеги и обсъждахме всякакви теми за развитието на волейбола. Има много добри идеи, но все още не е моментът да излизат в публичното пространство. Новият президент Сикирич ни призова: „Бъдете все по-активни и давайте предложения! Вие ме предизвикайте и аз ще ви предизвикам!"

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две катастрофи за часове блокираха движението по пътя между Девин и Смолян
Две катастрофи за часове блокираха движението по пътя между Девин и Смолян