НОВИНИ

МАЕ призова да се намали световното потребление на петрол

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:33, 21.03.2022
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От Международната агенция по енергетика призоваха правителствата да приложат незабавни мерки за намаляване на потреблението на петрол. Въпреки обещанията на Саудитска Арабия да увеличи производството, липсата на доставки заради санкциите срещу Русия трудно могат да бъдат компенсирани, гласи новият доклад на агенцията.

Саудитска Арабия е най-големият производител в петролния картел ОПЕК, който може да понижи цените на горивата чрез увеличаване на износа. Държавният петролен гигант АРАМКО обяви, че ще увеличи рязко инвестициите в производство - само че процесът е дългосрочен, за следващите пет години. При сегашните санкции срещу Русия алтернативата е да се намали потреблението в развитите икономики, които представляват около 45 на сто от световното търсене на петрол, обявиха от Международната агенция по енергетика.

Планът от 10 точки, който може да бъде приложен от правителствата, е насочен основно към транспорта.

Предложенията включват: нови ограничения, които да понижат средната скорост по пътищата, работа от вкъщи по три дни в седмицата, неделни дни без автомобили.

Реалността в много страни сочи друго: въпреки поскъпването на горивата и обвиненията в спекулативно повишаване на цените, шофьорите трудно променят навиците си. В Словения, където властите въведоха таван - малко над евро и половина за цените на бензина и дизела, потребителите не виждат алтернатива за зимата и ранната пролет.

Използването на велосипеди и компактни електромобили за придвижване и доставки, обаче, отбеляза бум по време на пандемията. А добрата инфраструктура в страните от Западна и Северна Европа позволява на колоездачите да карат целогодишно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украински деца участваха в благотворителен концерт на Софийската филхармония
Украински деца участваха в благотворителен концерт на Софийската филхармония
Премиерът Петков: Руски дипломати координират хибридни атаки в България
Премиерът Петков: Руски дипломати координират хибридни атаки в България