НОВИНИ

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

bnt avatar logo
от БНТ
19:07, 19.04.2024
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Днес беше невероятен парламентарен ден, в който колегите от ГЕРБ се опитаха да не внесат доклада на комисията за "Боташ", на практика го бяха скрили, но след много емоционални дебати, докладът беше внесен, обсъден и гласуван в парламента. Това заяви в студиото на "Още от деня" Мартин Димитров от ПП-ДБ.

"Очаквам няколко неща. На първо място, предоговаряне от страна на Министерство на енергетиката, като това трябва да е национална кауза, в която всички трябва да се включим и да направим каквото зависи от нас, защото има спешна нужда от предоговаряне. На следващо място, този доклад да отиде към ДАНС, прокуратурата и европейската прокуратура, защото има факти и обстоятелства, които са силно притеснителни и скандални", каза той.

Димитров поясни, че не може да дължиш за капацитет и пренос около 1 млн. лв. на ден без значение дали ефективно ползваш или не ползваш и според него такава клауза е неразумна и неприемлива, и трябва да бъде променена:

"Количествата по този договор са огромни и България няма нужда от такъв внос, което също трябва да бъде предоговорено в посока по-голяма гъвкавост."

По думите му, договорът е за 13 години и е сключен от служебното правителство на Румен Радев, при това без да уведоми парламента:

"Неустойките, подписани по този договор са сериозни, но това не означава, че не може да има предоговаряне, тъй като винаги има много фактори, които влияят на един такъв процес и той трябва спешно да започне."

Димитров смята, че министърът на енергетиката носи огромна отговорност за това, което се е случило, защото е участвал и като участник, трябва да започне предоговарянето:

"Друг е въпросът дали такъв човек трябваше да бъде министър на енергетиката, предвид неговото участие в този договор и предвид неговото участие в т.нар. руско-турски поток. Той като шеф на "Булгартрансгаз" е имал участие в тези процеси, имал е право на мнение и е трябвало, като вижда, че има спорни въпроси, независимо, че не е бил основен фактор в преговорите, да потърси обществено мнение или да отиде в министерство на енергетиката."

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Иванов обеща спектакъл за феновете на ръгбито в утрешния мач със Сърбия
Ивайло Иванов обеща спектакъл за феновете на ръгбито в утрешния мач със Сърбия
Над 280 са случаите на коклюш от началото на годината
Над 280 са случаите на коклюш от началото на годината