НОВИНИ

Над 280 са случаите на коклюш от началото на годината

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:00, 19.04.2024 (обновена)
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Две бебета от Кюстендил са първите починали от коклюш в страната. Децата са на възраст под 2 месеца и не са били ваксинирани. Починали са в рамките на няколко дни.

Коклюшът настъпва в Европа от миналата година. А през тази разпространението му се увеличава значително.

"В Чехия например отчитат най-големия ръст на коклюш от 60-те години на миналия век насам. До момента са регистрирани над 6300 случая. В Испания случаите са 8200 само за тази година. Най-засегната е възрастта от 10 до 19 години, но има и доста деца до 1-годишна възраст", каза доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

У нас коклюш е потвърден при най-много деца между 10 и 14-годишна възраст. 50 - 60% от заразените са имунизирани.

"С времето и особено при някои индивиди имунитетът спада и може да се получи забавяне. Обикновено при тях то протича доста по-леко, между другото, за това и по-трудно се разпознава", каза още доц. Кунчев.

Педиатърът доктор Милица Дочева е уведомила столичната здравна инспекция за поредния случай на коклюш днес.

"Детенцето е било ваксинирано, но за съжаление все още не е навършило възрастта за следващата задължителна ваксина и малко или много имунитетът, който има от предходната, не е бил достатъчен", поясни д-р Милица Дочева - педиатър УМБАЛ "Лозенец".

Първата задължителна ваксина срещу коклюш се поставя на 2 месеца, а реимунизациите са след 16-ия месец, на 6 и на 12-годишна възраст. Ваксинираните прекарват болестта почти без усложнения.

"Имахме няколко деца, които даже бяха хоспитализирани с малко по-тежко протичане, но те бяха основно в кърмаческа възраст под 1 година, която е най-рисковата група за заболяването", посочи д-р Дочева.

"Когато има пристъп на кашлица повече от седмица-две, трудно поддаваща се на лечение, това е достатъчно основание да мислим за коклюш и да предприемем изследване", каза доц. Ангел Кунчев.

Тестовете за коклюш не се покриват от Здравната каса, а резултатите излизат за 1 ден. В някои държави превантивно ваксинират бременните срещу 100-дневна кашлица.

"Като се смята, че води до имунитет, който е достатъчен да издържи до първите няколко месеца, когато бебето ще бъде ваксинирано със задължителна ваксина за коклюш".

У нас възрастните, които искат да се ваксинират срещу коклюш, могат да си купят ваксината от аптеките. Цената ѝ е около 30 лева.

"При хората в по-високите възрасти не очаквам да има масово разпространение. Засега имаме един случай на човек на 62 години, който го кара много леко", каза доц. Кунчев.

В първата седмица един инфектиран с коклюш може да зарази до 15 души. Лечението е с антибиотици. Засега инфекцията циркулира в София и Западна България, прогнозите са, че постепенно ще обхване и други райони на страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"
Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"
Шумен си осигури място в плейофите на НБЛ, след като победи Берое за трети пореден успех
Шумен си осигури място в плейофите на НБЛ, след като победи Берое за трети пореден успех