НОВИНИ

Мартин Захариев: Доверието в БНТ е над 60%

bnt avatar logo
от БНТ
19:35, 03.04.2020
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Доверието в БНТ е над 60% и това е най-сериозната валута, с която обществената телевизия работи в общата конкурентна среда - това заяви за "Още от деня" Мартин Захариев, член на Обществения съвет на БНТ.

Мартин Захариев: Тази криза показва еднозначно, че европейският модел за съществуването на обществените медии получава най-висша степен на аргументация за доказването му. Обществените медии са поставени под постоянен натиск да доказват смисъла от съществуването си както законодателно, така и в конкурентната среда на търговските медии, в конкурентната среда на новите медии, технологии, платформи, комуникационни канали.

Всичко това е много трудно, открои той и допълни, че в тази среда БНТ и БНР са двете медии, които дават най-висока степен на доверие в аудиторията и това твърдение почива на данни от социологически изследвания.

Въпросът с механизмите, по които се финансира БНТ и инвестициите, които прави телевизията, е вътрешноинституционален. "Хората не се вълнуват от това, защото всеки българин, който работи, плаща по 50 лв. годишно, за да има БНТ. Тези пари стигат до фиска и оттам се разпределят т.нар. трансфери към БНТ", обясни Захариев. Той подчерта, че има голяма системна грешка още от 90-те години, когато се създава норматив за час програма. Това означава, че се плаща на произведена продукция на 1 астрономически час.

Мартин Захариев: Този норматив в различните години се променя динамично. За последните 10 години БНТ произвежда 33% телевизионна продукция с 4-те си канала и регионалните си центрове. В същото време въпросният коефициент е намалял с 10%.

Той беше категоричен, че този принцип не може да продължава повече. Замитаните под килима проблеми на БНТ ще доведат до положение, в което телевизията ще се окаже в състояние на ликвидационна криза. В момента дефицитът, който БНТ има от 2019 г. е 20 млн. лева. "Очертават се нови 9 милиона само за разпространение". Захариев подчерта, че мерилото за единица час програма е остаряло и неадекватно и трябва да бъде сменено, като обясни, че това е и основната задача на работната група към Министерството на културата, в която има и представител на Обществения съвет на БНТ - да смени парадигмата на мислене.

Българските медии като цяло отразяват обективно ситуацията до степен, в която да са в помощ на хората, да предотвратяват излишна паника, да информират максимално за симптоматиката на коронавируса, да изясняват причините за извънредните мерки, коментира Мартин Захариев. Той посочи, че за всеки един от нас тази ситуация е сериозно изпитание за морала, културата, възпитанието и за икономическата ни устойчивост.

Захариев отбеляза, че има и медии, които генерират напрежение с фалшиви новини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Искането за удължаване на извънредното положение скара депутатите
Искането за удължаване на извънредното положение скара депутатите
Съдия от ВАС е с положителна проба за COVID-19
Съдия от ВАС е с положителна проба за COVID-19