НОВИНИ

Румен Радев разкритикува решението на кабинета за удължаване на извънредното положение (ОБОБЩЕНИЕ)

Николай Минков
от Николай Минков
18:20, 03.04.2020
Чете се за: 01:32 мин.
Политика

Президентът Румен Радев остро критикува решението на правителството за удължаване срока на извънредното положение, мерките за подпомагане, както и актуализацията на бюджета. В официалното си изявление държавният глава поиска реални мерки за подопомагане на бизнеса и бедстващите социални групи и призова за разширяване обхвата на тестване за коронавирус.

Държавният глава изрази резерви към прибързаното удължаване на извънредното положение.

Румен Радев - президент: Правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение през първия месец от неговото прилагане. Управленските решения следва да се вземат на базата на достоверни и всеобхватни данни.

Държавният глава предупреди, че извънредните мерки забавят заболеваемостта, но с цената на растяща безработица и затворени фирми.

Румен Радев - президент: Гладът скоро може да надделее над страха. И последствията рискуват да бъдат по-разрушителни от самия коронавирус.

В тази връзка държавният глава призова за ясна национална цел.

Румен Радев - президент: Възможно най-бързо, управляемо и безопасно връщане към относително нормален ритъм на живот, към производство, свободно движение на хора и стоки. Тази цел може да бъде постигната само с обединените усилия на институциите и на всеки един от нас.

Радев не е съгласен и с актуализацията на бюджета.

Румен Радев - президент: Правителството прибягва до нов заем в размер до 10 млрд. лв. Преди да използва резервите в бюджета, като преосмисли своите приоритети. Това е тежко ршение, което ще плащаме всички с години.

Държавният глава имаше резерви и към икономическите и социални мерки, предпирети досега от кабинета.

Румен Радев - президент: Хората в нужда очакват помощ, а не оферта за заем. Икономическите мерки не достигат до най-важния бизнес - малкия и средния, а формулата "60 на 40" на практика е трудно приложима. В условията на криза реалната помощ е безвъзмездната.

Държавният глава отправи критики и препоръки към здравните власти.

Румен Радев - президент: Здравеопазването ни във взаимодействие с останалите общественозначими системи, следва да възприеме по-гъвкава стратегия за борба с коронавируса. Да разриши обхвата на тестване, фокусиране върху различни социални и рискови групи, за да придобие реална представа за картината в страната и да действа целенасочено.

Радев се обърна и към българския парламент.

Румен Радев - президент: В тези условия е критично важно българският парламент да прояви отговорност и да намери форма да продължи своята дейност за приемане на важни решения и особено за конституционното си призвание за контрол над изпълнителната власт. Кризата открои необходимостта държавата да бъде стълб на стабилност, завърна ни чувството на солидарност.

В заключение държавният глава призова за задружни усилия на цялото общество за предоляване на кризата.

Румен Радев - президент: Нека не се оставяме на отчаянието. Сега не е време за малодушие. Да надмогнем заблудите на егоизма и да се осъзнаем като общност. Задружните ни усилия е успехът сега и за в бъдеще.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ ще излъчи на живо специалното шоу “Eurovision – Europe Shine a Light”
БНТ ще излъчи на живо специалното шоу “Eurovision – Europe Shine a Light”
Специалисти: Крайно опасно е ваксинирането на този етап от епидемията на COVID-19
Специалисти: Крайно опасно е ваксинирането на този етап от епидемията на COVID-19