НОВИНИ

Мечокът Васко от зоокъта в Павликени си търси половинка

За животните с любов: Какви грижи трябва да се полагат за обитателите на зоопарковете в горещините? 

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Павел Петров
06:31, 02.08.2024
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Жегите през последните седмици, влияят не само на хората, но и на животните. В град Павликени е единствената зоологическа градина във Великотърновска област. Над 200 животни от 40 вида се отглеждат в този зоокът, който радва хората повече от 55 години. Как издържат животните на тези високи градуси?

Не само хората, но и животните обичат студената вода през летните месеци. Едни от тях са прасетата, които по няколко пъти на ден вземат студени бани в горещините.

"В жегата постоянно пръскаме с хладка вода тук по прасетата, по цимента и по местата, които обитават. А на птиците на всеки два часа, моите служители слагат студена вода", каза Сезаин Мехмедов - директор на зоопарка.

Паркът може да се похвали с богато разнообразие от животни сред които са лами, камерунски кози, виетнамски прасета, муфлони, маймуни, нанду и много други. В него също живее и небезизвестното кенгуру-албинос, кръстено на водещата на "България в 60 минути" – Мариана Векилска. Наскоро обаче е имало инцидент с едната камила на която не са могли да помогнат.

"Останах озадачен, камилата беше много жизнена, с всичко каквото е необходимо й угаждахме в храната, но един ден не искаше да стане. Започнах да викам различни лекари, всичко възможно направиха. Много тежко го изживяхме, наричахме я Дарко, защото е от дарение", спомня си Сезаин Мехмедов.

Ветеринарен лекар, фелдшер и много гледачи се грижат за животните в павликенския зоокът, който е единственият без входна такса.

"Основно зоопаркът се издържа от средства на общината, но имаме и доста частници, които ни помагат, особено в храната. Кооперациите, които са тук в нашата община, почти всички се отзовават. Правят ни дарение на царевица, пшеница, овес, люцерни, за което много им благодаря".

"Има още едно място на входа, където се прави дарение. Не можем да се оплачем, че няма хубаво дарение, защото последният път имаше 10 000 и нагоре".

Животните получават поднос с разнообразно меню всяка сутрин и следобед. Заради тяхната безопасност има забрана да им се дава донесена от посетителите храна, но все още има хора, които нарушават правилата на зоопарка.

"Тук от скоро време носят чанти с плодове, зеленчуци, но ние ги спираме и им казваме да не хвърлят на животните. Да ги дават на нас, ако трябва ние да ги храним, но не и те. Защото няма гаранция, дали някой от тях не носи някакво отровно нещо. То пише навсякъде не хранете животните, но хвърлят банани на камилата. Нещо, което не трябва да се прави".

А Сезаин разказва, че зоокътът търси партньорка на всеобщия любимец на всички посетители, мечокът Васко. Въпреки че му намерили млада приятелка от зоологическата градина в Ловеч, нещата не били потръгнали.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Париж 2024: Програма - 02.08.2024 г.
Париж 2024: Програма - 02.08.2024 г.
Размяната на затворници е венец на работата на Джо Байдън, смята Симеон Гаспаров
Размяната на затворници е венец на работата на Джо Байдън, смята Симеон Гаспаров