НОВИНИ

Жители на Каравелово недоволни срещу ръководството на читалището, защо?

bnt avatar logo
от БНТ
06:17, 02.08.2024
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Жители на Каравелово излязоха на протест срещу действията на ръководството на читалището в селото. Хората са недоволни от смяната на името на културната институция и твърдят, че има редица нарушения. Името на читалището беше сменено в края на миналата година, малко след като почина дългогодишният секретар Дора Шопова и то вече носи нейното име. Според хората това е станало незаконно и читалището трябва да си остане със старото име - "Пробуда - 1899".

"Не е проведено общо събрание, имаме доказателства че техните подписи са фалшифицирани и имаме декларации и настояваме министъра на културата да назначи спешна проверка по чл.27 и да я започне процедура по прекратяване на това читалище", категорична е Ани Иванова.

Хората апелираха, че много самодейци нямат достъп до читалището и са принудени да репетират на други места. Не се допускат и нови членове

"Нямаме достъп, писна ни вече от тези разправии, няколко човека го превърнаха в самоуправство, нашите родители са работили на самооблагане, без да им се плаща", ядосва се Ганка Ангелова - самодеец.

"Мероприятията, които се извършват не отговарят на закона те правят частни събития. Настояваме община Карлово да прекрати договора за безвъзмездно ползване на сградата", заяви Ани Иванова.

На въпроса законна ли е смяната на името на читалището, председателят на културната институция отговори така:

"Дали е законно или незаконно, читалището да е възстановено и в този вид се дължи за няколко, това е животът на Дора и Вълко Шопови. Тук не е стъпил един каравеловец, една кофа кал не е изринал", каза Павлина Балтова - председател на НЧ "Дора Шопова - 1899".

По отношение на достъпа до читалището Балтова каза, че всички самодейци са добре дошли от понеделник.

"От понеделник до петък в работното време на читалището могат да заявят в кой ден ще репетират, сцената е тяхна, могат да си правят изявите", заяви Павлина Балтова - председател на НЧ "Дора Шопова - 1899".

Към момента са внесени и заведени заявленията на 30 души, които искат да станат нови членове, но съгласно устава отчетно изборните събрания се правят на 3 години, което означава най-рано следващата година.

От община Карлово заявиха, че читалището в Каравелово е едно от шестте, за които са установили множество финансови и административни нарушения. Документите са изпратени до Прокуратурата и АДФИ. Общината ще настоява Министерството на културата да провери дейността на културната институция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Размяната на затворници е венец на работата на Джо Байдън, смята Симеон Гаспаров
Размяната на затворници е венец на работата на Джо Байдън, смята Симеон Гаспаров
Германия посреща затворниците от Русия
Германия посреща затворниците от Русия