НОВИНИ

Медици от Александровската болница излязоха на протест

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
22:46, 01.04.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Лекари и медицински сестри от Александровската болница излязоха на протест пред емблематичната арка. Въпреки вчерашните обещания на здравното министерство след протеста пред ИСУЛ, медиците се притесняват, че след отмяна на извънредното положение, ще отпаднат и допълнителните 1000 лв. за работа на първа линия.

Протестът на медиците е пореден. Искат повишаване на заплатите и работещи механизми това да се случи бързо.

След премахването на парите за ковид, лекарите се оплакват, че отново ще взимат 1200 лв., сестрите по 800 лв., а санитарите 700 лв.

Сутринта преди да излезем в ИСУЛ, с колегите питахме дали от Министерството на здравеопазването искат среща, по време на протеста звъняха 9 пъти, поканиха ни на среща, като тя беше информативна, да ни кажат какви стъпки ще предприеме министерството, каза Адриян Симеонов - педиатър, председател на синдикат "Защита".

От синдиката смятат, че отдавна е трябвало да бъде решено какво ще се предприеме. Медиците засега се отказват от планирания за 7 април протест в триъгълника на властта, за да видят дали все пак ще започнат реформи в сектора.

В крайна сметка, не трябва да разчитаме на някакви бонуси, а някакво нормално заплащане по принцип. Освен финансовото искане е много важно да отбележим и средата в която работим, ако ви пада мазилка на главата, няма как да се почувствате много удовлетворени от работата си, каза д-р Неделчо Иванов, специализант по клинична имунология.

Според д-р Иванов Александровска болница няма как да бъде ремонтирана само от клинични пътеки, сградата е с историческо значение и финансирането трябва да е на държавно ниво.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасно ветровито време и днес
Опасно ветровито време и днес
Сестри Стоеви се класираха за полуфиналите във Франция
Сестри Стоеви се класираха за полуфиналите във Франция